null Újabb olasz területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

Újabb olasz területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

2023. szeptember 8, péntek

Az elmúlt hetekben három gazdaságban is kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát Olaszországban, Pavia tartományában. Az érintett állományokat az olasz hatóság felszámolta, a Nébih pedig haladéktalanul elrendelte a szükséges elővigyázatossági intézkedést.

A járványkitörésben érintett Lombardia régió Olaszország egyik legnagyobb házisertés-állománnyal rendelkező területe. Az itt előállított sertéstermékeket világszerte, így Európában és Magyarországon is forgalmazzák.

Az ASP olaszországi megjelenését követően a magyar állategészségügyi hatóság azonnal megtette a helyzet indokolta elővigyázatossági lépéseket. A Nébih és a kormányhivatalok szakemberei jelenleg, a húsipari vállalkozók együttműködésével, felmérik az olasz kitörést megelőző 15 napos inkubációs időszakban az adott régióból Magyarországra beszállított termékeket, a vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak.  Kizárólag azok a termékek kerülhetnek az élelmiszerláncba, melyek garantáltan biztonságosak!

Az ASP vírusa emberre nem veszélyes, a házisertés-állományok fertőződése azonban rendkívül komoly gazdásági kárt okozhat. A Nébih felhívja a magyar állattartók, élelmiszerfeldolgozók- és kereskedők figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, amennyiben rendelkeznek sertést, sertéshúst vagy -húskészítményt beszállító észak-olasz kereskedelmi partnerekkel. Kövessék nyomon a járványhelyzet alakulását.

A témában számos hasznos információ olvasható a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis
 


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >