null Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

2024. május 22, szerda

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Megjelent a Bizottság (EU) 2024/1229 felhatalmazáson alapuló rendelete (2024. február 20.) az (EU) 2019/4 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek az antimikrobiális hatóanyagok tekintetében a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és a takarmányokban lévő ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapítása tekintetében történő kiegészítéséről, mely magyar nyelven a  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202401229 linken érhető el.

A Bizottság felhatalmazása

Az (EU) 2019/4 rendelet 7. cikkének (2) bekezdése értelmében a Bizottság felhatalmazást kap arra, hogy a 20. cikknek megfelelően felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat fogadjon el e rendeletnek a nem céltakarmányokban visszamaradó hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek megállapítása révén történő kiegészítésére vonatkozóan.

Az (EU) 2019/4 rendelet 7. cikkének (3) bekezdésével összhangban a Bizottság a 20. cikknek megfelelően felhatalmazáson alapuló jogi aktusokat fogad el e rendelet kiegészítésére vonatkozóan, megállapítva a II. mellékletben felsorolt antimikrobiális hatóanyagok tekintetében a nem céltakarmányokban visszamaradó hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeit és a takarmányban lévő hatóanyagokra vonatkozó analitikai módszereket.

A Bizottság (EU) 2024/1229 felhatalmazáson alapuló rendelete

Tárgy és hatály
 
Ez a rendelet egyedi keresztszennyeződési határértékeket állapít meg az (EU) 2019/4 rendelet II. mellékletében felsorolt, nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok tekintetében, valamint az (EU) 2019/4 rendelet 7. cikkének (3) bekezdésében előírt analitikai módszereket a takarmányokban található antimikrobiális hatóanyagokra vonatkozóan.

Nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékei

(1) Az (EU) 2019/4 rendelet II. mellékletében felsorolt antimikrobiális hatóanyagok tekintetében a nem céltakarmányok egyedi keresztszennyeződési határértékeit a következők szerint kell meghatározni: 

a) amennyiben a nem céltakarmány előállítása, feldolgozása, tárolása vagy szállítása előtt előállított, feldolgozott, tárolt vagy szállított utolsó tétel gyógyszeres takarmány, a nem céltakarmány 12 %-os nedvességtartalmához viszonyítva az utolsó gyógyszeres takarmánytételben található antimikrobiális hatóanyag 1 %-a;

b) amennyiben a nem céltakarmány előállítása, feldolgozása, tárolása vagy szállítása előtt előállított, feldolgozott, tárolt vagy szállított utolsó tétel köztitermék, a nem céltakarmány 12 %-os nedvességtartalmához viszonyítva a köztitermék ezen utolsó tételéből származó gyógyszeres takarmányban található antimikrobiális hatóanyag 1 %-a

(2) Az (1) bekezdéstől eltérve az (EU) 2019/4 rendelet II. mellékletében felsorolt antimikrobiális hatóanyagok tekintetében a nem céltakarmány egyedi keresztszennyeződési határértékeit az e rendelet melléklete szerinti meghatározási határban (LOQ) kell megállapítani, amennyiben a nem céltakarmányt a következő állatoknak szánják: 

a) halaktól eltérő élelmiszer-termelő állatok, amennyiben a nem céltakarmányt az akvakultúrába szánt gyógyszeres takarmányok vagy köztitermékek előállítását, feldolgozását, tárolását vagy szállítását követően állítják elő, dolgozzák fel, tárolják vagy szállítják;
 
b) az emberi fogyasztásra szánt tojás vagy tej előállítása során tartott állatok; 

c) a célállatfajra vonatkozó leghosszabb élelmezés-egészségügyi várakozási időn belül levágásra kerülő élelmiszer-termelő állatok.

A takarmányokban található antimikrobiális hatóanyagokra vonatkozó analitikai módszerek

Az (EU) 2019/4 rendelet II. mellékletében felsorolt minden egyes antimikrobiális hatóanyag esetében a nem céltakarmány keresztszennyeződésének mennyiségi meghatározására szolgáló analitikai referencia -módszereket e rendelet melléklete állapítja meg.

Hatálybalépés és alkalmazás

Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. 

Ezt a rendeletet 2025. május 20-tól kell alkalmazni.


Friss hírek

2024. június 19, szerda

Holnaptól tűzgyújtási tilalom lesz két vármegyében

Az elmúlt napok kánikulája jelentősen növelte az erdőtüzek kockázatát, ezért 2024.06.20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Tovább >

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >