null Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért
2020. február 18, kedd

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket. A program magyarországi koordinátora a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az International Coordination of Research on Infectious Animal Diseases (ICRAD – Támogatási megállapodás száma: 862605) elnevezésű új ERA-Net program célja a transznacionális együttműködési és kutatási projektek támogatása az állatok egészségének védelme és közvetve az állatok jólétének javítása érdekében.

Az ICRAD program a Horizont 2020 részeként valósul meg, a kutatási projekteket az EU és az ICRAD konzorciumi partnerek közösen finanszírozzák. A program elsődlegesen a kulcsfontosságú járványügyi és (újra) felmerülő veszélyekre fókuszál. Célja az új vakcinák, illetve a diagnosztikai eljárások fejlesztésére irányuló kutatási projektek támogatása.

A programhoz kapcsolódó pályázati felhívás 2020. január 31-én jelent meg, melynek részletei megtekinthetők az ICRAD honlapján: https://www.icrad.eu/calls/call-31st-january-2020/ 

 

A pályázattal kapcsolatos, főbb kritériumok és tudnivalók:

Az ICRAD program kizárólag a transznacionális kutatási projektekhez nyújt támogatást. Ennek megfelelően a konzorciumhoz minimum 3, maximum 6 résztvevő szükséges, legalább 3 különböző tagországból vagy társult országból. Egy tagállamból legfeljebb 2 partner vehet részt ugyanazon konzorciumban.

Az ICRAD felhívására beadott pályázatok értékelése két lépcsőben zajlik. Először egy előpályázatot (pre-proposal) kell benyújtania a résztvevő tagországok kutatási szervezeteiből, vállalkozásaiból álló nemzetközi konzorciumnak. Amennyiben ezt, az ún. előpályázatot a bírálók pozitívan értékelik, akkor kerülhet sor a teljes pályázati anyag (full proposal) beadására.

A kétlépcsős minősítési rendszerre azért van szükség, mert a pályázóknak az általános alkalmassági kritériumokon kívül bizonyos nemzeti/regionális kritériumoknak is eleget kell tenniük. A pályázatok alkalmassági kritériumoknak való megfelelését nemzeti szinten értékelik, majd a szakmai értékelést nemzetközi szinten végzik.

Pozitív eredmény esetén a nyertes konzorciumok résztvevőinek a saját országukban is be kell nyújtaniuk az adott ország feltételeinek megfelelően összeállított pályázatukat. A sikeresen pályázó konzorciumok a saját finanszírozó ügynökségükkel kötnek támogatási szerződést. Magyarország esetében ez a szerv a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

Az ICRAD felhívás teljes szövege mellett a program honlapján elérhető a pályázat beadási felület és egy partnerkereső eszköz is.

 

Az előpályázatok benyújtási határideje: 2020. március 31. 14 óra (Közép-Európai idő szerint)