null Új, összevont marhalevél 2014. január 6-tól!

Új, összevont marhalevél 2014. január 6-tól!

2013. december 27, péntek

Tisztelt Állattartó, tisztelt kapcsolattartó Kolléga! Ezúton tájékoztatom, hogy 2013. decemberében befejeződik egy, a szarvasmarha ENAR fejlesztésére irányuló projekt, amely az egyes állatjelölési és nyilvántartási tárgyú rendeletek módosításáról szóló 88/2013. (X.2.) VM rendelet alapján egy új típusú, összevont hatósági bizonyítvány (marhalevél) kifejlesztését írta elő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban NÉBIH) részére a szarvasmarhák belföldi és külföldi tartóváltásainak lekövetéséhez.

2014. január 5-től a jelenleg hatályban lévő 1926-1927 Belföldi Marhalevél – Igazolólapot és a 1928 Szarvasmarha útlevelet felváltja egy összevont, új típusú „Marhalevél”, amely a Magyarországon regisztrált (importált) szarvasmarhák mozgását, tartóváltását kíséri nyomon. A forgalomban lévő 1926-1927 Belföldi Marhalevelekkel és Igazolólapokkal továbbra is lehet jelenteni állatmozgásokat és kikerültetéseket. A korábban kiadott útlevelekkel 2014. június 31-ig lehet állatokat exportálni.

Fontos változások az új marhalevéllel kapcsolatban:

  • A bizonylat három részből fog állni. A felső rész (1934) útlevélként is, a középső rész (1935) beérkezés bejelentőként (átkötés, export, vágás), az alsó rész (1936) kikerülés bejelentő szelvényként fog funkcionálni.

  • A marhalevél színe zöld marad, de kap egy piros keretet.

  • A 1935 Marhalevél-beérkezés bejelentő és 1936 Marhalevél kikerülés-bejelentő szelvény csak aláírás után válik hitelessé, hibátlanul feldolgozhatóvá.

  • A felső részre nyomtatásra kerül egy QR kód, amely a felső rész főbb adatait tartalmazza. Ez a vágóhidak, nagyobb kereskedő telepek munkáját igyekszik megkönnyíteni.

  • A korábbi piros, UV fény alatt világító, a marhalevél jobb felső sarkában lévő nyomdai sorszámot felváltja egy digitális technikával készült, vonalkóddal is leképzett sorszám, amely a marhalevél szigorú számadásának nyilvántartását szolgálja. Az ehhez szükséges szoftverfejlesztés még folyamatban van.

  • A hátoldal megszűnik Állategészségügyi Forgalomképességi Igazolásként működni, hiszen ezt a funkciót az élő állatok belföldi szállításának állat-egészségügyi szabályairól 87/2012. (VIII.27.) VM rendelet 2. mellékletében szereplő Állatorvosi Bizonyítvány vette át. A hátoldalra ezentúl csak az Állatorvosi bizonyítvány sorszámát, az eljáró állatorvos kamarai pecsétszámát, dátumot és az ENAR felelős aláírását kell kitölteni.

  • Fontos megjegyezni, hogy az űrlapon vagy képernyőn történő csoportos útlevél rendelés lehetősége megszűnik, azaz így új típusú marhalevelet csak egyedileg lehet rendelni (2014-es bizonylaton vagy 3114-es képernyőn). Az ügymenet meggyorsítására praktikus lehetőség a webENAR kiterjedt használata, illetve az e-mailen küldhető csoportos marhalevél igénylési lehetőség, melynek részletei (rekordképe) a szerepkörös útmutatókban olvashatók (www.enar.hu).

Amennyiben további kérdése adódik, kérem keresse ENAR ügyfélszolgálatunkat munkanapokon 8 és 16 óra között a 06-1-34-63-486 vagy a 06-1-34-63-487 telefonszámon.


ENAR üzemeltetés

 

Letölthető anyagok

marhalevél (minta)

 


Friss hírek

2022. december 1, csütörtök

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését

A hatályos jogszabályban* foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Tovább >

2022. november 15, kedd

Az eddiginél közvetlenebb segítséget nyújt a Nébih a lótartóknak – megújult a lótartásbejelentő nyomtatvány!

Az elmúlt évek tapasztatait figyelembe véve újfajta, ügyfélbarát ügyintézéssel segíti a lótartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A gazdák hivatali ügyintézését megkönnyítendő, megújult a lótartásihely-bejelentő nyomtatvány, amelyhez egy egyszerűsített kitöltési útmutató is készült. Mindezek mellett elkészült a lótartással kapcsolatos „Hasznos tudnivalók” gyűjteménye. A beküldés menete is megváltozott, egyszerűbbé vált a kapcsolattartás a hivatallal.

Tovább >