null Új jelölés segít eligazodni a boltban kapható burgonyák között

Új jelölés segít eligazodni a boltban kapható burgonyák között

2016. szeptember 6, kedd

Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.

Május közepén lépett életbe az étkezési burgonyára vonatkozó rendelet, ami a minőség és a jelölés terén is rendet tesz az ágazatban. Az előírás alól mentesültek azok a tételek, amelyeket még a rendelet hatályba lépése előtt csomagoltak és címkéztek, mostantól viszont már minden kereskedelmi forgalomban lévő csomagoltan és ömlesztve árult burgonyánál kötelező feltüntetni az adatokat.

A vásárlók ezentúl tájékozódhatnak többek között a termék pontos fajtájáról, származási országáról és főzési típusáról. Kötelező feltüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést is és csomagolt termék esetén a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimum méretét.

A főzési típust – az adott fajtának megfelelően– három kategóriába sorolják: „A – saláta (nem szétfővő)”, „B – főzni való (kissé szétfővő)” és „C – sütni való (szétfővő)”. Az új, egységes jelölés jelentős segítséget nyújt a vásárlók számára, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák.

Az információkat a csomagoláson, vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Ömlesztve árult burgonya esetén a termék mellett kell jól olvashatóan kihelyezni, tehát az előírás a piacok árusaira is vonatkozik.

Növény-, Talaj- Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

2025. június 16, hétfő

Megnyugtató eredményt hozott a tokaji kiemelt borászati ellenőrzés

A tokaji borvidék turisztikailag kiemelt helyszínein a termelői borkimérést végző egységek, valamint vendéglátóhelyek bor- és alkoholos italkínálatának kiemelt ellenőrzését végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei májusban. Az idegenforgalmi szezon megkezdése előtt zajló, összesen 18 helyszínt érintő akció során a hatóság emberei többek között arra fókuszáltak, hogy a forgalmazott borászati termékek és alkoholos italok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek-e, továbbá a termékek minősége, nyomon követhetősége, valamint a helyszínek higiéniai állapota megfelel-e a jogszabályi előírásoknak. A megállapított szabálytalanságok okán a hatóság 4 esetben indított eljárást, a bírságok kiszabása folyamatban van.

Tovább >

2025. június 13, péntek

Friss és ropogós: hónapos retket termesztett a Szupermenta a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson

A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált retekvetőmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei elvetették a hivatal szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomásán. A magok fejlődését egészen a hónapos retkek betakarításáig figyelemmel kísérték. Valamennyi vetőmag a várakozások szerint fejlődött, a csomagolásuknak megfelelő terméseket hoztak, melyek folsav-, C-vitamin- és káliumtartalmának laboratóriumi vizsgálata is jó eredménnyel zárult. A rangsor a vakkóstolásos kedveltségi vizsgálatot követően vált véglegessé.

Tovább >