null Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés 2014

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés 2014

2015. január 16, péntek

5045 ellenőrzés, 69 figyelmeztetés, 145 esetben összesen 21,6 millió Ft bírság az idei téli szezonális ellenőrzés fő mutatói. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált ellenőrzéssorozat 2014. december 1. és 31. között zajlott az ország teljes területén.

A szezonális vizsgálat célja, hogy az ünnepek előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszer-láncban. A kiemelten ellenőrzött termékek közé tartozott a friss hús, a hal és haltermékek, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények, a virsli, az édesipari termékek, a méz, a déli gyümölcsök, és a borászati termékek közül a borok és a pezsgők. A fokozott ellenőrzés egyaránt érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is.

Az egy hónapig tartó ellenőrzés sorozaton 5045 ellenőrzést végeztek az ellenőrök, a feltárt szabálytalanságok miatt 69 alkalommal figyelmeztetést, 145 esetben – összesen 21,6 millió Ft értékben – bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,2 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minősége – a tavalyi 4,6 százalékkal szemben – 2 százalékos arányban nem volt megfelelő. A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt hiányosság a nyomon-követhetőséget tekintve, egy éve ez az arány is magasabb, 2,5 százalék volt. A megvizsgált 18 826 élelmiszer tétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 6,2 tonna volt. A kistermelői tevékenység ellenőrzése során, a regisztrációval nem rendelkező kistermelők kiszűrése érdekében 17 esetben kellett eljárni.

A szezonális zöldség-gyümölcs termékek ellenőrzése során a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök 389 forgalmazónál 1 195 tételt vizsgáltak meg, és 60 esetben szabtak ki bírságot, összesen csaknem 2 millió forintot. A laboratóriumi vizsgálatok négy méz minta esetében cukorral történt hamisítás gyanúját állapították meg, a megerősítő vizsgálatok folyamatban vannak.

Letölthető állományok:
Téli szezonális ellenőrzés infografika


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >