Vissza

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról
2016. június 23.

1701 főzőkonyhát vizsgáltak meg a minőségvezérelt közétkeztetés program első „tanévében” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai auditorai. A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7%-a ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6%-uk elégtelenre vizsgázott. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a NÉBIH a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget.

A közétkeztetés összetett, többszereplős szolgáltatás. Magyarországon napjainkban 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. A felszolgált ételekkel kapcsolatban az utóbbi időben egyre több a minőségi kifogás, amik gyakran jogosak. A minőségromlás – a szolgáltatók közötti árverseny és a gyenge megrendelői fizetőképesség mellett – sokszor ismerethiányra, vagy figyelmetlenségre vezethető vissza. Ezen problémák csökkentése és az étkeztetés élelmiszerbiztonsági színvonalának javítása érdekében indította el – egyelőre teszt jelleggel – minőségvezérelt közétkeztetés programját a NÉBIH.

 

2015 októberétől 2016 júniusáig, azaz szűk egy tanév alatt, országszerte 1701 közétkeztetési főzőkonyha minősítését végezték el a NÉBIH szakemberei. A meglepetésszerű szemlék üzemelés közben, körültekintő, alapos élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontok vizsgálatával zajlottak. A nyilvános, NÉBIH honlapról letölthető 147 kérdésből álló értékelőlap, biztosítja az egységes megítélést és az átláthatóságot. A megvizsgált konyhák kapacitása egyaránt volt 100 fő alatti, illetve és 5000 főt meghaladó.

 

Az első „tanévben” a főzőkonyhák mintegy 6%-a, 103 létesítmény elégtelenre vizsgázott, míg jeles minősítést 124-en (7,3%) kaptak. A leggyakoribb hibák között szerepelt, hogy a dolgozók nem ismerik a munkakörükhöz tartozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, az eszközök és edények mosogatása nem megfelelő, valamint, hogy az étlapon nem tüntetik fel az ételek összetételét. A helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma. A jó higiéniai útmutatót (GHP) a konyhák csaknem 60%-ában nem ismerik.

A program legfontosabb célja, hogy segítse a főzőkonyhákat munkájuk javításában. A feltárt hibák miatt nem szankcionál a hivatal. A konyhák üzemeltetői megkapják a feltárt problémák, szakmai javaslatokkal kiegészített, listáját. A fejlődést pedig egy későbbi időpontban ellenőrzik az auditorok. A jó példák bemutatása szintén ösztönző lehet, ezért a jeles és jó minősítést elérő főzőkonyhák adatai – amennyiben hozzájárulnak – felkerülnek a NÉBIH honlapjára is.

2016. június 23.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó tartalmak:
a közlemény letölthető formában



Friss hírek

Formaldehid kioldódás kínai kávésbögréből
2019. szeptember 18, szerda

Formaldehid kioldódás kínai kávésbögréből

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében
2019. szeptember 13, péntek

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a kutyák bélrendszeri megbetegedésének
2019. szeptember 12, csütörtök

Magyarországon egyelőre nincs nyoma a kutyák bélrendszeri megbetegedésének

Kérjen ingyenes fertőtlenítőszert az állatorvosától
2019. szeptember 11, szerda

Kérjen ingyenes fertőtlenítőszert az állatorvosától

A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai
2019. szeptember 11, szerda

A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai

Csaknem 1 tonna halterméket foglalt le az Állami Halőri Szolgálat
2019. szeptember 9, hétfő

Csaknem 1 tonna halterméket foglalt le az Állami Halőri Szolgálat

Elérhető a növényvédelmi gépfelülvizsgálat végzésére jogosultak listája
2019. szeptember 5, csütörtök

Elérhető a növényvédelmi gépfelülvizsgálat végzésére jogosultak listája

Vegyes tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2019. szeptember 4, szerda

Vegyes tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Szeptemberben két alkalommal indul permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés
2019. szeptember 4, szerda

Szeptemberben két alkalommal indul permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés

Minden külföldről hazautazót érintenek a szigorodó növényegészségügyi előírások
2019. szeptember 3, kedd

Minden külföldről hazautazót érintenek a szigorodó növényegészségügyi előírások

Magas higanytartalmú étrend-kiegészítő készítményeket árusítanak az interneten
2019. szeptember 2, hétfő

Magas higanytartalmú étrend-kiegészítő készítményeket árusítanak az interneten

Tovább bővült az ASP miatti fertőzött terület
2019. augusztus 29, csütörtök

Tovább bővült az ASP miatti fertőzött terület

Ausztrál feketelistán az ázsiai márványospoloska
2019. augusztus 29, csütörtök

Ausztrál feketelistán az ázsiai márványospoloska

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért
2019. augusztus 29, csütörtök

Útmutatókat készített a Nébih az élelmiszerpazarlás mérsékléséért

Az afrikai sertéspestis a kedvencként tartott malacokra is veszélyes
2019. augusztus 22, csütörtök

Az afrikai sertéspestis a kedvencként tartott malacokra is veszélyes

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért
2019. augusztus 21, szerda

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért