null Tájékoztató a kedvtelésből tartott állatok utaztatásához előírt veszettség ellenanyagtiter-meghatározás vizsgálatokról

Tájékoztató a kedvtelésből tartott állatok utaztatásához előírt veszettség ellenanyagtiter-meghatározás (FAVN) vizsgálatokról

2020. május 21, csütörtök

A Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának Virológiai Laboratóriumában végezzük a kutyák, macskák és vadászgörények utaztatásához előírt veszettség ellenanyagtiter-meghatározás vizsgálatokat*. A módszer a Nemzeti Akkreditációs Hatóság által akkreditált, a laboratóriumunk pedig minden évben az Európai Referencialaboratórium által szervezett jártassági vizsgálatokon is részt vesz.

2023.03.08

2023. február 24-től a kedvtelésből tartott húsevők esetében (kutya, macska, vadászgörény) a veszettség titer vizsgálati eredményközlő levél vonatkozásában új vízjeles papír van használatban.

A laboratóriumunkban végzett veszettség szerológiai vizsgálatokat az Európai Unió is elismeri, az általunk kiadott eredményeket az EU területére 3. országból történő beutaztatáshoz is elfogadják (az Európai Unió a következő laboratóriumok eredményeit fogadja el: http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/approved-labs_en)

*A kedvtelésből tartott állatok utaztatásával kapcsolatos tájékoztatás a Nébih honlapján a következő linken érhető el:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

A veszettség elleni védőoltás beadása után az állat immunrendszere ellenanyagokat termel a betegséggel szemben, ha ezek mennyisége megfelelő, akkor védetté válik egy esetleges veszettség fertőzéssel szemben.  Az FAVN (Fluorescent Antibody Virus Neutralisation test) néven ismert szerológiai vizsgálattal azt állapítjuk meg, hogy az állat vérsavójában lévő veszettség elleni ellenanyagok mennyisége („titer”) eléri-e az előírt határértéket, ami 0,5 NE (nemzetközi egység) milliliterenként. A vizsgálat során a vérsavót különböző hígításokban ismert mennyiségű laboratóriumi veszettségvírussal hozzuk össze, és keressük azt a hígítási fokot, amelyben a savóban jelen lévő ellenanyagok még semlegesíteni („neutralizálni”) tudják a vírust. Az ellenanyagok jelenléte esetén vírust nem fogunk detektálni; a neutralizáló ellenanyagok hiányában a vírus szaporodása immunfluoreszcenciás módszerrel kimutatható. A minta titer értékét egy standard 0,5 NE referencia savóhoz viszonyítjuk. Az eredményt „Pozitív - Veszettség vírus elleni ellenanyag titer >0,5 NE (vagy =0,5 NE), megfelelő” illetve „Negatív - Veszettség vírus elleni ellenanyag titer <0,5 NE, nem megfelelő” formában közöljük.

Negatív (0,5 NE alatti) titer eredmény esetén javasolt az állatot újra vakcinázni veszettség ellen, majd kb. 3 hét elteltével (illetve a célország előírásait is figyelembe véve; pl. EU-ba beszállítás esetén minimum 30 napos intervallumot ír elő a jogszabály a vakcinázás és a vérvétel dátuma között) újra vért venni és újabb veszettség titer vizsgálatot megrendelni.

A vizsgálatot vérsavóból végezzük. Alvadásban nem gátolt teljes vért (minimálisan 2 ml) vagy az ebből centrifugálás után nyert vérsavót (más néven szérumot) (min. 1,5 ml) kell vizsgálatra küldeni (külföldről csak vérsavót tudunk elfogadni mintaként a hosszú szállítási idő miatt).

FONTOS! A mintát mindvégig hűtött állapotban (+4°C), vagy ha van rá mód, fagyasztva, a megfelelő vizsgálati megrendelővel (továbbá külföldről érkező minta esetében a megfelelő állategészségügyi import bizonyítvánnyal) együtt kell eljuttatni a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára (1143 Budapest, Tábornok u. 2.). A vizsgálati megrendelő itt érhető el:  https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/378228/Vizsgalati_megrendelo_FAVN.pdf/825f11cc-6601-4095-8c26-45d5ad3c3fb6

 A vizsgálati megrendelőt a vérvételt végző állatorvosnak kell kitöltenie, aláírnia és állatorvosi bélyegzővel ellátnia – aláírásával az állatorvos igazolja, hogy a vérminta az elektronikus transzponder (microchip) alapján azonosított állatból származik.

FIGYELEM! A Nébih ÁDI a beküldött vérmintákból szúrópróbaszerűen és kockázati alapon genetikai vizsgálatot is végez, a visszaélések kiküszöbölése érdekében!

Tekintettel a vizsgálat jellegére és a laboratórium munkarendjére, a vér vagy vérsavó minta beérkezésétől számított 10 napon belül vállaljuk az eredmény elkészítését (ebben tehát nincs benne az a szállítási idő, amíg a minta megérkezik hozzánk, illetve amíg a megrendelő az eredményt postai úton megkapja). Igény esetén angol nyelvű eredményközlő kiállítására is van lehetőség, külön díj ellenében.

Az eredményközlő dokumentum átvehető személyesen, vagy kérhető postán. Az eredményt csak a vizsgálati megrendelőn feltüntetett költségviselőnek, vagy meghatalmazottjának adjuk ki! A vizsgálat díját ki lehet fizetni személyesen a Nébih ÁDI pénztárában (készpénzes és kártyás fizetésre is van mód) vagy postai utánvéttel (csak magyarországi kézbesítés esetében). Külföldről megrendelt vizsgálat esetén átutalásos fizetésre is van lehetőség. Külföldre történő eredmény postázást csak a megrendelő költségére és felelősségére vállalunk (az elveszett eredményt pótolni nem áll módunkban).

A szolgáltatási díjakról itt tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/allatdiagnosztikai-labor-arjegyzek