null Szüret a „korona” idején

Szüret a „korona” idején

Szüret a „korona” idején
2020. október 5, hétfő

A kertészeti üzemekben javában zajlik az őszi szüreti munka. Munkacsapatok százai dolgoznak ezekben a hetekben az ültetvényeken, a termőterületeken, az osztályozó és csomagoló üzemekben. A Nébih összegyűjtötte azokat a javasolt intézkedéseket, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben a dolgozók egészségének megóvását leginkább szolgálják.

A biztonságos élelmiszer-előállítás érdekében a gazdáknak eddig is sok szabályt kellett betartaniuk a termesztés, a betakarítás a csomagolás során. Gondoljunk csak a növényvédő szerek biztonságos használatára, a dolgozók személyi higiéniájára vagy a szedő- és csomagolóeszközök tisztaságára. Idén a világjárvány különleges helyzetet teremtett. Amellett, hogy a fentiekre fokozottan kell figyelni, előtérbe kerülnek azok az intézkedések, amelyeket a koronavírus terjedésének megakadályozása, a dolgozók egészségének védelme érdekében szükséges megtenni.


A Nébih összegyűjtötte, mit érdemes szem előtt tartani a szabadban végzett betakarítási munkák során:


-    Az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személy végezhet munkát.
-    Tanácsos elkerülni a munkacsoportok keveredését, a „buborék elv” alkalmazása a legbiztonságosabb a pandémia idején. Egy „buborékba” tartozónak tekintjük a közösen elszállásolt vagy egy helyről érkező, közösen utaztatott csoportot. Az a legcélszerűbb, ha ők a munka, a szünetek és a közös étkezések során is külön vannak, nem keverednek a többi munkacsoporttal.
-    A több különböző helyről érkező dolgozók lehetőleg ne utazzanak együtt. Kerülni kell a zsúfoltságot az autóban, autóbuszban. Ha mégis idegenek utaznak együtt, viseljék a maszkot ugyanúgy, mint a tömegközlekedési eszközökön. Szervezett munkásszállítás esetén a járművet üzemeltető feladata, hogy gondoskodjon a biztonságos körülmények fenntartásáról, a belső tér tisztításáról, fertőtlenítéséről.
-    A munkavédelmi tájékoztatás alkalmával hangsúlyozni kell az aktuális egészségügyi szabályok (pl. fizikai távolság megtartása, kötelező maszkviselés zárt térben, gyakori kézmosás) fontosságát. 
-    Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.
-    Szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).
-    Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat (pl.: puszi, kézfogás), valamint a saját arc, szem, száj érintését is.
-    A szabadban végzett munka során a fizikai távolság betartása általában nem okoz gondot, de erre is fel kell hívni a figyelmet. A munkavállalók külön sorokban, oszlopközökben vagy fáknál egymástól biztonságos távolságra dolgozzanak. 
-    A munkaszünetek, étkezések során is meg kell tartani a védőtávolságot. Idén fokozottan kerülni kell az otthonról hozott élelmiszerek megosztását, körbekínálását. 
-    A munkaterületen kihelyezett védőitalhoz, ivóvízhez legyen minden munkatársnak saját pohara.
-    Kézmosásra és kézfertőtlenítésre mindig legyen lehetőség, amire fel kell hívni a figyelmet, szükség esetén pedig ellenőrizni kell a használatát. 
-    A szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert.
-    Javasolt a kesztyű használata. Fontos, hogy a kesztyűk nem cserélődhetnek, a dolgozóknak maguknál kell tartaniuk ezeket.
-    A munkaeszközök keveredését szintén el kell kerülni. A szedőállványok, ollók, vödrök, vagy más szerszámok címkézése, egyéb megjelölése jó megoldás arra, hogy az eszközt mindig ugyanaz a személy használja. 
-    Az eszközök tisztítását és fertőtlenítését rendszeresen, legalább naponta el kell végezni.
-    Zárt helyen végzett munka során (pl. épületben végzett válogatás, csomagolás) gondoskodni kell a szellőztetésről és a dolgozók közötti fizikai távolság megtartásáról. Ahol erre nincs lehetőség, ott a maszk viselés mellet, annak kiegészítésként javasolható a cseppfertőzést megakadályozó fólia vagy plexi fal elhelyezése a munkaállomások elválasztására. 
-    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a védőeszközök (maszk) használatát különösen olyan helyeken javasolja, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása. Így zárt térben, ahol nincs lehetőség a legalább 1.5 méter távolság betartására, az orrot és szájat folyamatosan elfedő orvosi, vagy textil maszk használata szükséges.


A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ajtókilincs, villanykapcsoló, csaptelepek stb.) vírusölő hatású szerrel, megfelelő gyakorisággal és alapossággal fertőtlenítésre kerüljenek.A fentiek nyilvánvalóan többlet terhet és költséget jelentenek a termelők számára, mégis szükséges intézkedések.  Fontos, hogy megóvjuk azoknak az egészségét, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a zavartalan élelmiszerellátás biztosításához. 
 


Friss hírek

Madárinfluenza vírusával fertőzött vadmadarat találtak Hollandiában
2020. október 22, csütörtök

Madárinfluenza vírusával fertőzött vadmadarat találtak Hollandiában

Magas patogenitású madárinfluenza vírust (H5N8) mutattak ki egy bütykös hattyúból vett mintában, Hollandiában. Ez az eset is rávilágít, hogy a betegség továbbra is fokozott és folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy állataik védelme érdekében kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása.

Tovább >

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih
2020. október 21, szerda

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Tovább >