null Szüret a „korona” idején

Szüret a „korona” idején

Szüret a „korona” idején
2020. október 5, hétfő

A kertészeti üzemekben javában zajlik az őszi szüreti munka. Munkacsapatok százai dolgoznak ezekben a hetekben az ültetvényeken, a termőterületeken, az osztályozó és csomagoló üzemekben. A Nébih összegyűjtötte azokat a javasolt intézkedéseket, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben a dolgozók egészségének megóvását leginkább szolgálják.

A biztonságos élelmiszer-előállítás érdekében a gazdáknak eddig is sok szabályt kellett betartaniuk a termesztés, a betakarítás a csomagolás során. Gondoljunk csak a növényvédő szerek biztonságos használatára, a dolgozók személyi higiéniájára vagy a szedő- és csomagolóeszközök tisztaságára. Idén a világjárvány különleges helyzetet teremtett. Amellett, hogy a fentiekre fokozottan kell figyelni, előtérbe kerülnek azok az intézkedések, amelyeket a koronavírus terjedésének megakadályozása, a dolgozók egészségének védelme érdekében szükséges megtenni.


A Nébih összegyűjtötte, mit érdemes szem előtt tartani a szabadban végzett betakarítási munkák során:


-    Az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személy végezhet munkát.
-    Tanácsos elkerülni a munkacsoportok keveredését, a „buborék elv” alkalmazása a legbiztonságosabb a pandémia idején. Egy „buborékba” tartozónak tekintjük a közösen elszállásolt vagy egy helyről érkező, közösen utaztatott csoportot. Az a legcélszerűbb, ha ők a munka, a szünetek és a közös étkezések során is külön vannak, nem keverednek a többi munkacsoporttal.
-    A több különböző helyről érkező dolgozók lehetőleg ne utazzanak együtt. Kerülni kell a zsúfoltságot az autóban, autóbuszban. Ha mégis idegenek utaznak együtt, viseljék a maszkot ugyanúgy, mint a tömegközlekedési eszközökön. Szervezett munkásszállítás esetén a járművet üzemeltető feladata, hogy gondoskodjon a biztonságos körülmények fenntartásáról, a belső tér tisztításáról, fertőtlenítéséről.
-    A munkavédelmi tájékoztatás alkalmával hangsúlyozni kell az aktuális egészségügyi szabályok (pl. fizikai távolság megtartása, kötelező maszkviselés zárt térben, gyakori kézmosás) fontosságát. 
-    Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.
-    Szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).
-    Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat (pl.: puszi, kézfogás), valamint a saját arc, szem, száj érintését is.
-    A szabadban végzett munka során a fizikai távolság betartása általában nem okoz gondot, de erre is fel kell hívni a figyelmet. A munkavállalók külön sorokban, oszlopközökben vagy fáknál egymástól biztonságos távolságra dolgozzanak. 
-    A munkaszünetek, étkezések során is meg kell tartani a védőtávolságot. Idén fokozottan kerülni kell az otthonról hozott élelmiszerek megosztását, körbekínálását. 
-    A munkaterületen kihelyezett védőitalhoz, ivóvízhez legyen minden munkatársnak saját pohara.
-    Kézmosásra és kézfertőtlenítésre mindig legyen lehetőség, amire fel kell hívni a figyelmet, szükség esetén pedig ellenőrizni kell a használatát. 
-    A szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert.
-    Javasolt a kesztyű használata. Fontos, hogy a kesztyűk nem cserélődhetnek, a dolgozóknak maguknál kell tartaniuk ezeket.
-    A munkaeszközök keveredését szintén el kell kerülni. A szedőállványok, ollók, vödrök, vagy más szerszámok címkézése, egyéb megjelölése jó megoldás arra, hogy az eszközt mindig ugyanaz a személy használja. 
-    Az eszközök tisztítását és fertőtlenítését rendszeresen, legalább naponta el kell végezni.
-    Zárt helyen végzett munka során (pl. épületben végzett válogatás, csomagolás) gondoskodni kell a szellőztetésről és a dolgozók közötti fizikai távolság megtartásáról. Ahol erre nincs lehetőség, ott a maszk viselés mellet, annak kiegészítésként javasolható a cseppfertőzést megakadályozó fólia vagy plexi fal elhelyezése a munkaállomások elválasztására. 
-    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a védőeszközök (maszk) használatát különösen olyan helyeken javasolja, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása. Így zárt térben, ahol nincs lehetőség a legalább 1.5 méter távolság betartására, az orrot és szájat folyamatosan elfedő orvosi, vagy textil maszk használata szükséges.


A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ajtókilincs, villanykapcsoló, csaptelepek stb.) vírusölő hatású szerrel, megfelelő gyakorisággal és alapossággal fertőtlenítésre kerüljenek.A fentiek nyilvánvalóan többlet terhet és költséget jelentenek a termelők számára, mégis szükséges intézkedések.  Fontos, hogy megóvjuk azoknak az egészségét, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a zavartalan élelmiszerellátás biztosításához. 
 


Friss hírek

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között:  egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >

Újra képernyőn a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy
2021. október 8, péntek

Újra képernyőn a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy

Országos médiakampányt indít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy népszerűsítése érdekében az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével. A kommunikációs kampányt több nagyívű fejlesztés, például online pályázati rendszer létrehozása és az információs felületek megújítása előzte meg az elmúlt hónapokban. Az újítások eredményeit és a KMÉ-védjegy alapértékeit teszi most mindenki számára láthatóvá az októberben induló médiakampány.

Tovább >