null Szemelvények a nyári szezonális ellenőrzés tapasztalataiból

Szemelvények a nyári szezonális ellenőrzés tapasztalataiból

2023. szeptember 8, péntek

Június 16-tól augusztus 11-ig tartott a 2023-as nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. A Nébih koordinálta szűk két hónapos mustra ellenőrzéseit a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei hajtották végre. Az idei évben alapjaiban megújult koncepció szerint koncentráltabb figyelem irányult egy-egy jelentős területre, kedvelt termékkörre annak érdekében, hogy mind a hatóság, mind a lakosság pontosabb képet kaphasson az aktuális helyzetről.

A különböző vendéglátó létesítmények kontrollját a higiéniás állapotok, az alapanyagok nyomonkövethetőségének, megfelelőségének, valamint kezelésének vizsgálata mellett a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatának ellenőrzése határozta meg. Emellett figyelemmel kísérték a helyettesítő termékek (imitátumok) használatát is, valamint a forgalmazott ételekben előforduló allergénekről való információátadást.

Az élelmiszerbiztonságot garantáló jogszabályokban foglaltak számonkérése során a Tisza-tó környéki vendéglátóhelyek többségében csak kisebb hiányosságokat tártak fel a hatósági ellenőrök. 

A turisztikai szempontból nagy jelentőségű balatoni vendéglátóhelyek mustrája összességében pozitív képet mutatott, ugyanakkor a szakemberek csaknem két tonna jogsértő terméket vontak ki a forgalomból. 
A nyári szezonban a strandbüfék szintén nagyon népszerűek, ezért az ellenőrzések alkalmával a hatóság országszerte összesen 241 strandbüfét vizsgált meg, melyekről elmondható, hogy a jogszabályokban előírt rendelkezéseknek megfeleltek, így megbízhatónak bizonyultak. 

Idén a balatoni „fröccsutcák” és a szépasszonyvölgyi „pince utcák” ellenőrzésére is sor került.
Az akció folyamán a két régióban összesen több mint 100 létesítmény vizsgálata zajlott, melyek során a Balaton környékén 27 hatósági mintavételt végeztek a szakemberek. Egerben pedig csaknem 90 terméktétel (bor és pálinka) nyomonkövethetőségét vizsgálták. Ezek közül a laboratórium mindössze két termék kapcsán tárt fel ‒ érzékszervi, illetve analitikai ‒ hibát. 
Jóllehet egy egri pince működését ideiglenesen felfüggesztette a hatóság, összességében mégis megnyugtató tapasztalatokkal zárultak az ellenőrzések ezen a területen is. 

A hazai vendéglátásról még árnyaltabb képet hozott az idei nyári célellenőrzés azzal, hogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrök országosan 185 street food egység szemléjét is elvégezték, melyek közül egy létesítmény tevékenységét korlátozták, egy esetben ‒ a hűtési lánc megszakadása miatt ‒ 50 kg húst semmisítettek meg, továbbá 14 esetben került sor bírság kiszabására. A leggyakoribb hiányosságok többek közt higiéniai és nyomonkövetési hibák voltak. Az ellenőrzések érdekes tapasztalata említhető, hogy a vizsgált vendéglátó egységekben nem volt jellemző az imitátumok használata.

A gyros árusok közül ‒ szintén higiéniai és nyomonkövetési hiányosságok miatt ‒ 5 egység ellen indítottak eljárást, egy létesítmény működését pedig átmenetileg felfüggesztették. 
További termékek esetében is hasznos laboratóriumi eredményekkel zárult az ellenőrzési időszak, ugyanis a grillezéshez árusított tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsokból, valamint már konyhakész, marinált, fűszerezett húsokból ‒ előállítóhelyeken és kereskedelmi egységekben is ‒ történt mintavétel. Összesen 8 (4 sertésre és 4 baromfira szakosodott) élelmiszer-előállítónál 19 terméktételből történt mintavétel. 7 baromfitételnél Salmonella jelenlétét igazolták a vizsgálatok, ezért az érintett 3 előállítóval szemben eljárást indult.
A kereskedelemi egységekben 24 marinált, fűszerezett előkészített húsból, továbbá 19 tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsból vettek mintát az ellenőrök. A két termékkörben 1-1 esetben volt szükség intézkedésre Salmonella jelenléte miatt. A nyári grillezésekhez kapcsolódóan előre csomagolt – jellemzően alumíniumból készült – grilltálcák esetében az egyes fémek kioldódását 15 termék esetében vizsgálták, mely során egyetlen esetben sem tártak fel problémát. 

A korábbiaknál szélesebb körben végzett nyári ellenőrzések célterületei között helyet kaptak a nyári táborok is. Országosan több mint 150 táborban jártak a hatósági felügyelők, ellenőrizve közel 8200 fogyasztó étkeztetésének biztonságosságát. Ezen táborok többségének üzemeltetése megfelelt az élelmiszerbiztonsági jogszabályoknak. Egy budapesti bisztró és egy Komárom-Esztergom vármegyei étterem esetében azonban súlyos élelmiszerbiztonsági szabálytalanságokat tártak fel az ellenőrök, így velük szemben azonnali hatósági intézkedés indult. A tapasztalatokat összegezve elmondható, hogy a több turnusra tervező táboroztatók felkészültebbnek bizonyultak. 

A komplex ellenőrzések sorát bővítette a lovas táborok vizsgálata is, mely során 41 létesítményben több mint hétszáz ló tartásának ellenőrzésére került sor. A lótartás állategészségügyi és állatvédelmi előírásainak betartása mellett a táborokban történő étkeztetést is ellenőrizték.  A szakemberek nem tártak fel hibát vagy hiányosságot az étkeztetés terén, a lótartás kapcsán pedig a táborok harmadánál találtak kisebb ‒ jellemzően adminisztrációs, állategészségügyi vagy nyomonkövetési ‒ hiányosságokat. 

A kutyatartók számára is rendkívül fontos eredményt hoztak az ellenőrzések, ugyanis az állatgyógyászati termékek megvizsgált gyártási tételei közül egyet ‒ nem megfelelő hatóanyagtartalom miatt ‒ a hatóság visszahívott a forgalomból.  

A növényvédelmi felügyelők 41 ökogazdálkodó növényvédelmi tevékenységét, valamint 35 drónos növényvédelmi szolgáltatót is ellenőriztek a nyár folyamán. Az előbbiek vizsgálatának középpontjában többek között a permetezési napló és egyéb nyilvántartások vezetése, valamint a növényvédelmi gépekre vonatkozó előírások vizsgálata állt. Emellett 30 növényi termékből vett minta laboratóriumi vizsgálata zajlik jelenleg is.
Az ökotermelők ellenőrzésének tapasztalatai bizakodásra adnak okot, hiszen az eredmények szerint a tevékenységüket jogszerűen végzik. Ugyanakkor a drónos növényvédelmi szolgáltatók esetében a hatóság több jogsértést is feltárt, melyek következményeként 5 esetben indítottak eljárást, valamint 3 szolgáltatóval szemben szabtak ki növényvédelmi bírságot. 
 


Friss hírek

2024. június 21, péntek

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád után további négy vármegyében lesz tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett 2024. június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

Tovább >

2024. június 21, péntek

Változik a megújuló energia előállításához kapcsolódó tápanyag-gazdálkodási terv benyújtásának rendje

A jövőben a Nébih Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) rendszerén keresztül tehetnek eleget a biomassza-termelők elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Az új online felület nem csak a tápanyag-gazdálkodási tervek fogadására alkalmas, de beépített képletekkel annak elkészítését is segíti.

Tovább >