null Nyári mustra: a több turnusra tervező táboroztatók felkészültebbek

Nyári mustra: a több turnusra tervező táboroztatók felkészültebbek

2023. július 24, hétfő

A nyári táborok se maradhattak ki a nyári ellenőrzés célterületei közül. 2023. június 26-tól július 7-ig e szezonális egységeket ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegzéséből kiderül: országosan több mint 150 táborban jártak a felügyelők, amelyek csaknem 8200 fogyasztó étkeztetését biztosították. Bár akadtak kisebb hiányosságok, de a táborok többsége a jogszabályoknak megfelelően működik. Eljárást két esetben, egy budapesti és egy Komárom-Esztergom vármegyei tábor üzemeltetőivel szemben indítottak. Átalános tapasztal, hogy a több turnusra tervező táboroztatók felkészültebbek, mint akik csak egy-két hétre fogadnak táborozókat.

A nyári szezonális ellenőrzés június 26-tól július 7-ig tartó időszakában a nyári táborok étkeztetését biztosító egységek vizsgálata zajlott. A szakemberek 153 táborban jártak, melyekben a vizsgálat idején 8196 fő étkeztetéséről gondoskodtak.

Mit, mennyit?
Általában a gyermekek napközben háromszori étkezésben részesültek, az „ottalvós” helyszíneken, vacsorával kiegészítve. A szervezők tízóraira és uzsonnára jellemzően hűtést nem igénylő, kiskereskedelmi üzletekben vásárolt friss pékárut, 2 dl-es gyümölcsleveket és gyümölcsöket kínáltak a gyermekeknek.

Általános tapasztalat, hogy a több turnusra tervező táboroztatók felkészültebbek, mint akik csak egy-két hétre fogadnak gyerekeket. Összességben a táborok üzemeltetése megfelelt az élelmiszerbiztonsági jogszabályoknak. Pozitívumként kiemelhető, hogy az ételek és élelmiszerek nyomonkövetése minden esetben megfelelő volt. Az ételminták kezelésével és a HACCP-ben előírt dokumentumok naprakész vezetésével is alig akadt gond. A hiányosságok között említhető, hogy több esetben a dolgozók nem rendelkeztek érvényes egészségügyi könyvvel, a fertőtlenítő mosogatás nem mindenhol valósult meg, valamint a konyhákon használaton kívüli, vagy épp oda nem illő tárgyakat tároltak. Emellett a dolgozók élelmiszerbiztonsági és higiéniai tudása is többször hiányosnak bizonyult. A kisebb hiányosságokat az ellenőrzés ideje alatt azonnal javították, egyéb esetekben a vállalkozásokkal szemben eljárás indult.

Az összességében pozitív mérleg mellett két, táborokat is kiszolgáló vendéglátóhellyel szemben kellett azonnali intézkedést tenni. Egy budapesti bisztró és egy Komárom-Esztergom vármegyei étterem esetében is súlyos élelmiszerbiztonsági szabálytalanságokat tártak fel az ellenőrök, például az ételeket nem megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolták, de a higiéniai körülmények is erősen kifogásolhatóak voltak.

A szezonális mustra ellenőrzés szakasza augusztus 11-ig folytatódik. A szakemberek számos tipikusan nyári szakterületet és népszerű termékkört vizsgálnak még a következő hetekben. Az eredményekről, tapasztalatokról az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a továbbiakban is rendszeresen beszámol honlapján és közösségi média felületein.


Friss hírek

2024. július 16, kedd

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih a nyári szezonális ellenőrzésen

Adminisztratív, piaci és termőhelyi ellenőrzéseket is tartottak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a nyári őstermelői célellenőrzés során. A kéthetes vizsgálatsorozat alkalmával Budapesten és hat vidéki településen 32 őstermelőt ellenőriztek, több esetben felkeresve közvetlenül a termőhelyet. Összesen 10 eljárás indult. A szakemberek nem saját termesztésből származó, valamint a nyilvántartásba nem bejelentett terméket forgalmazó őstermelőkkel szemben is intézkedtek.

Tovább >

2024. július 11, csütörtök

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >