null „Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

„Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

2024. június 26, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló Oktatási Programja a nyári szünetben is számos újdonsággal kívánja felhívni a gyerekek és szüleik figyelmét az élelmiszerbiztonság fontosságára, valamint az élelmiszerpazarlás témájára. Az Okos Doboz felületén animációs videók és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek az élelmiszerbiztonság különleges világáról. Emellett Facebook oldalán állandó heti rovatot, míg a szemléletformálás legfontosabb szövetségesei, a pedagógusok számára tematikus hírlevelet indít a hivatal.

Az élelmiszerlánc biztonsága és fenntarthatósága közös felelősségünk, amelyben a tisztességes vállalkozások mellett a vásárlóknak is kiemelt szerepük van. A hosszútávú cél olyan tudatos fogyasztók nevelése, akik felismerik a kockázatokat, tudják, mit tehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedések elkerülése érdekében, valamint a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik a mindennapi döntéseik során. E cél érdekében indult el 2017-ben a Nébih Oktatási Programja, mely során a hivatal munkatársai már több mint 28 ezer óvodást, általános és középiskolás diákot látogattak meg, és 600-nál is több foglalkozást, előadást tartottak az élelmiszerbiztonság vagy az élelmiszerpazarlás legfontosabb kérdéseiről. 

A már meglévő és a www.nebihoktatas.hu oldalon elérhető „kulcsrakész” oktatási anyagok és kiadványok köre 2024-ben új interaktív anyagokkal bővült. A hivatal az Okos Doboz csapatával olyan alapvető élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó kérdéseket dolgozott fel, mint hogy mit hova pakoljunk a hűtőben és ennek mi a jelentősége? A lejárt joghurtot megehetjük-e még? Vagy, hogy mikor hág tetőfokára a szalmonella-buli? Mindezt a fiatalok számára szerethető és izgalmas online, interaktív formában. Az Okos Doboz oldalán elérhető, középiskolásoknak szóló gyűjtemény idén ősszel az élelmiszerbiztonság, az élelmiszerminőség, az élelmiszerpazarlás és a fenntarthatóság témájában további elemekkel bővül majd.

A nyáriszünet elejétől a hivatal rendszeres oktatási rovattal is jelentkezik a Facebook és Instagram oldalain. E felületeken elsősorban az érdeklődő pedagógusok, szülők, valamint a lelkes fiatalok kaphatnak képet az Oktatási Program tartalmairól, valamint tájékozódhatnak az aktualitásokról.
A szemléletformálásban a legfontosabb szövetségesek a pedagógusok. A velük való közvetlenebb kapcsolattartás érdekében tematikus pedagógus hírlevél indul, amelyből a témához kapcsolódó, releváns oktatási anyagokról, újdonságokról értesülhetnek a feliratkozók. A pedagógusok visszajelzéseire is nagyban számít a Nébih, hiszen ez a fejlődés egyik záloga. Ehhez kapcsolódik az a cél is, hogy az oktatási portfólió bővítése a szaktanárok igényeihez igazodjon, ugyanis az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerpazarlás a legtöbb tantárgy tananyagába beilleszthető.
A Nébih kiadványaiból a pedagógusok mintapéldányokat is igényelhetnek, ami segíti őket, abban, hogy élelmiszerekhez kötődően megbízható, korszerű ismeretekkel egészítsék ki az órákat, foglalkozásokat. A tudáscsomag emellett az egyéb iskolai programok (délutáni foglalkozások, szakkörök, erdei iskola, témahetek, tematikus napok) színesítésére is alkalmas.

Aktuális kiadványok: 

  • Tiszta kézzel című kiadvány, amely az óvodás korú gyermekeknek ad útmutatást az alapos kézmosásról, valamint a higiénikus, célirányos élelmiszervásárlásról és helyes élelmiszertárolásról.
  • A Maradék nélkül program oktatási csomagja, amely az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet és nyújt hasznos tanácsokat a mindennapokhoz.
  • Mese habbal szülinappal mesekönyv és Élelmiszerbiztonságról gyerekeknek című általános iskolásoknak szóló ismeretterjesztő kiadványok, amelyek betekintést engednek az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokba, többek között a tudatos vásárlás, higiénikus ételkészítés és tárolás rejtelmeibe.
  • Középiskolásoknak szóló anyagok, amelyek az élelmiszerbiztonsági ismeretek mellett megismertetik a tanulókkal a betegségeket okozó mikroorganizmusokat is.

A Nébih Oktatási Program oktatási csomagjai a nebihoktatas.hu honlapon érhetőek el. Élelmiszerpazarlásról szóló további érdekességek pedig a maradeknelkul.hu oldalon találhatóak.
 


Friss hírek

2024. július 11, csütörtök

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >

2024. július 10, szerda

Csütörtöktől már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat hirdetnek. Ennek értelmében csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >