null Szalmonella a salátaszószban

Szalmonella a salátaszószban

2016. szeptember 22, csütörtök

Egymillió képzeletbeli halottja volt annak a fiktív amerikai hadgyakorlatnak, amely egy esetleges, himlővel elkövetett terrortámadást szimulált 2001-ben. A hazai és nemzetközi élelmiszerbiztonsági és rendvédelmi szervek egyre jobban készülnek a XX. század atombomba melletti legpusztítóbb találmányának elhárítására, a biológiai fegyverre.

A Szent István Egyetem Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszéke nemrégiben elsősorban az állatorvosok szerepére fókuszáló bioterrorizmus-tanulmánnyal jelentkezett. A Dr. Lakner Zoltán által vezetett kutatásban a NÉBIH-től Dr. Kasza Gyula vett részt.

A teljes cikk elérhető itt.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >