null Szakmai nap a vadegészségügy jegyében

Szakmai nap a vadegészségügy jegyében

2015. március 23, hétfő

„A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései” címmel tartanak konferenciát 2015. március 24-én a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. A rendezvény fővédnöke Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. A konferencia lehetőséget teremt a vadegészségügy, vadgazdálkodás területén dolgozó szakemberek és a vadászatra jogosultak személyes találkozására és a szakmai együttműködés hatékonyabbá tételére.

Hazánkban a vadon élő állatok védelme a vadászok és az állat-egészségügyi szakemberek közös feladata. E terület ugyanakkor egészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Egészségügyi, hisz számos olyan kórokozó van, ami állatról emberre terjedve súlyos megbetegedést, akár halált is okozhat. Élelmiszerlánc-biztonsági, mivel a fertőzött élelmiszerekkel, takarmányokkal a kórokozók egy része behurcolható. Kulcsfontosságú, hogy a lakosság a higiéniai és minőségi követelményeknek megfelelő élelmiszerekhez juthasson csak hozzá, ezért a vadhús esetében is kiemelten fontos az illegális kereskedelem megszűntetése. Nemzetgazdasági, hisz az olyan súlyos állatbetegségek, mint az afrikai sertéspestis, vagy a ragadós száj- és körömfájás, komoly gazdasági károkat is okozhatnak.

Az egész napos konferencián e témakörök aktuális kérdéseiről tájékozódhatnak az érdeklődők. Szó lesz többek között a vadállományainkat jelenleg veszélyeztető fertőző állatbetegségekről, a vadhús felhasználási lehetőségeiről a helyi élelmiszer ellátásban, de a vadászvizsgát megelőző tanfolyamok hatósági ellenőrzésének tapasztalatairól is.

Az esemény fővédnöke Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. A rendezvény a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Tudományos Bizottság Vadgazdálkodási Albizottsága, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának közös szervezésű szakmai programja.

Friss hírek

2024. április 16, kedd

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >