null Szakmai nap a vadegészségügy jegyében

Szakmai nap a vadegészségügy jegyében

2015. március 23, hétfő

„A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései” címmel tartanak konferenciát 2015. március 24-én a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. A rendezvény fővédnöke Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. A konferencia lehetőséget teremt a vadegészségügy, vadgazdálkodás területén dolgozó szakemberek és a vadászatra jogosultak személyes találkozására és a szakmai együttműködés hatékonyabbá tételére.

Hazánkban a vadon élő állatok védelme a vadászok és az állat-egészségügyi szakemberek közös feladata. E terület ugyanakkor egészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Egészségügyi, hisz számos olyan kórokozó van, ami állatról emberre terjedve súlyos megbetegedést, akár halált is okozhat. Élelmiszerlánc-biztonsági, mivel a fertőzött élelmiszerekkel, takarmányokkal a kórokozók egy része behurcolható. Kulcsfontosságú, hogy a lakosság a higiéniai és minőségi követelményeknek megfelelő élelmiszerekhez juthasson csak hozzá, ezért a vadhús esetében is kiemelten fontos az illegális kereskedelem megszűntetése. Nemzetgazdasági, hisz az olyan súlyos állatbetegségek, mint az afrikai sertéspestis, vagy a ragadós száj- és körömfájás, komoly gazdasági károkat is okozhatnak.

Az egész napos konferencián e témakörök aktuális kérdéseiről tájékozódhatnak az érdeklődők. Szó lesz többek között a vadállományainkat jelenleg veszélyeztető fertőző állatbetegségekről, a vadhús felhasználási lehetőségeiről a helyi élelmiszer ellátásban, de a vadászvizsgát megelőző tanfolyamok hatósági ellenőrzésének tapasztalatairól is.

Az esemény fővédnöke Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. A rendezvény a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Tudományos Bizottság Vadgazdálkodási Albizottsága, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának közös szervezésű szakmai programja.

Friss hírek

2023. március 30, csütörtök

Oltalom alatt álló földrajzi árujelzők használatával kapcsolatos tudnivalók

A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmát az 510/2006/EK tanácsi rendelet valamint az PRk végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló 1898/2006/EK bizottsági rendelet alapján lehet biztosítani az Európai Unió valamennyi tagállamában.

Tovább >

2023. március 30, csütörtök

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

Tovább >