null Szakmai nap a vadegészségügy jegyében

Szakmai nap a vadegészségügy jegyében

2015. március 23, hétfő

„A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései” címmel tartanak konferenciát 2015. március 24-én a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. A rendezvény fővédnöke Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. A konferencia lehetőséget teremt a vadegészségügy, vadgazdálkodás területén dolgozó szakemberek és a vadászatra jogosultak személyes találkozására és a szakmai együttműködés hatékonyabbá tételére.

Hazánkban a vadon élő állatok védelme a vadászok és az állat-egészségügyi szakemberek közös feladata. E terület ugyanakkor egészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Egészségügyi, hisz számos olyan kórokozó van, ami állatról emberre terjedve súlyos megbetegedést, akár halált is okozhat. Élelmiszerlánc-biztonsági, mivel a fertőzött élelmiszerekkel, takarmányokkal a kórokozók egy része behurcolható. Kulcsfontosságú, hogy a lakosság a higiéniai és minőségi követelményeknek megfelelő élelmiszerekhez juthasson csak hozzá, ezért a vadhús esetében is kiemelten fontos az illegális kereskedelem megszűntetése. Nemzetgazdasági, hisz az olyan súlyos állatbetegségek, mint az afrikai sertéspestis, vagy a ragadós száj- és körömfájás, komoly gazdasági károkat is okozhatnak.

Az egész napos konferencián e témakörök aktuális kérdéseiről tájékozódhatnak az érdeklődők. Szó lesz többek között a vadállományainkat jelenleg veszélyeztető fertőző állatbetegségekről, a vadhús felhasználási lehetőségeiről a helyi élelmiszer ellátásban, de a vadászvizsgát megelőző tanfolyamok hatósági ellenőrzésének tapasztalatairól is.

Az esemény fővédnöke Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. A rendezvény a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Tudományos Bizottság Vadgazdálkodási Albizottsága, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának közös szervezésű szakmai programja.

Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >