null Stabilan végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma

Stabilan végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma

2024. július 18, csütörtök

A megszokott hatékonysággal és határidőkkel végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma. A hivatal az ágazat még eredményesebb kiszolgálása érdekében a kapacitás növelését lehetővé tevő új nagyműszert szerez be, valamint vizsgálja a külső laboratóriumok bevonásának lehetőségét is.

A tavaly év végén végzett halaszthatatlan rekonstrukciós munkálatok, valamint az emiatt egy időben leadott extrém mennyiségű minta, a tervezettnél jelentősebb mértékben növelték a borászati laboratóriumi vizsgálatok időtartamát. Mostanra a Nébih laboratóriuma a megszokott rend szerint végzi a vizsgálatokat: a rendes eljárásokban – a korábbi évek átlagának megfelelően – két héten belül, a soron kívüli esetekben pedig 4-7 nap alatt kapják kézhez az eredményeket az ügyfelek.

A Nébih laboratóriuma jelenleg önerőből képes a forgalomba hozatali eljáráshoz kötődő mintákat megfelelő időben feldolgozni. Ezzel egyidejűleg a borágazat szereplőinek hatékonyabb, eredményesebb kiszolgálása érdekében, valamint felkészülve az esetleges váratlan eseményekre, a hivatal kidolgozta a külső laboratóriumok bevonásának módszertanát is. A közös munka már megkezdődött egy, a feladatra jelentkező nem állami laboratóriummal együttműködésben.

A Nébih a kapacitás növelését lehetővé tevő új nagyműszert is beszerez. A legújabb High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) laboratóriumi műszer üzembe helyezése megnöveli a mérési kapacitást, garantálva a hosszútávú stabil működést. Az új modell képes magasabb nyomáson dolgozni, mint a régebbi típusok. Lehetővé teszi a gyors eredmények elérését a minősitésre benyújtott borok esetében, valamint hatékonysága réven az ellenőrzésre vett hatósági minták analizálásában is segítséget nyújt majd. Az eszköz biztosítja a pontosságot, a nagy sebesség mellett, ezzel jelentősen növeli a vizsgált minták számát. Az üzembe állítás után a borászati vizsgálatok munkafolyamataink sebessége nő, mely ezáltal hatékonyan támogatja a teljes hazai borászati ágazat működését.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >