null Sorozatban buktak meg jelöletlen zöldségekkel Szabolcsban

Sorozatban buktak meg jelöletlen zöldségekkel Szabolcsban

2016. május 13, péntek

Áprilisban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal több alkalommal is közös ellenőrzést végzett zöldség és gyümölcs forgalmazóknál. Volt, akinél többször is megfordultak az ellenőrök. Az akciók alkalmával 6 400 kg zöldséget és gyümölcsöt kellett megsemmisíteni.

A NAV és a megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági főosztályai az EKÁER bevezetése óta fokozottan együttműködnek egymással az élelmiszereket érintő visszaélések kiszűrésében. Ennek az együttműködésnek volt köszönhető, hogy a két hatóság áprilisban több alkalommal is közös ellenőrzést végzett a szabolcsi zöldség-gyümölcs forgalmazóknál és a nyíregyházi nagybani piacon is.

Az ellenőrzés alá vont, többségében import termékeknél a leggyakrabban előforduló hiba a tételek jelölése kapcsán merült fel. 21 esetben semmilyen jelölés nem volt fellelhető a termékeken, emiatt 6.400 kg zöldség-gyümölcs termék forgalmazását tiltotta meg a megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya. Ilyen esetben, mivel a termék jelöletlen és emiatt az eredete nem tisztázható, ezért a nyomon-követhetőség hiánya miatt a tételeket megsemmisítik.

Egy forgalmazót két héten belül kétszer is ellenőriztek a szakemberek. Noha már az első alkalommal is nagy mennyiségű árut foglalt le a kereskedőnél a hatóság, ennek ellenére a második ellenőrzésen is jelentős mennyiségű jelöletlen terméket találtak nála a Kormányhivatal ellenőrei. A kereskedő a jogsértések miatt több százezer forintos nagyságrendű bírságra számíthat.