null Sokak új kedvence, az áfonya

Sokak új kedvence, az áfonya

Sokak új kedvence, az áfonya
2018. július 16, hétfő

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

A globális kereskedelemnek köszönhetően kibővült a boltokban vagy piacokon elérhető friss zöldségek és gyümölcsök választéka. Újabb és újabb termékek jelennek meg, majd válnak egzotikumokból az állandó kínálat részévé, mivel nemcsak a készáru jut el viszonylag gyorsan a világ másik felén lévő termelőtől a fogyasztóig, hanem a zöldség és gyümölcsfajok termesztési területei is növekednek.

Ilyen termék napjaink egyre népszerűbb bogyós gyümölcse, az áfonya is, amit néhány évtizede még csak a hegyvidékek vadgyümölcseként ismertünk, mára viszont szinte bármelyik hazai piacon kapható. Az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. További előnye, hogy a többi bogyós gyümölcshöz képest viszonylag jól tárolható, hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll.

A termesztett áfonya sok tekintetben különbözik a vadon termő áfonyától: a szemek jóval nagyobbak, az alakjuk is eltérő, valamint a sötétvörös színanyag csak a héjban található meg, a gyümölcs nem festőlevű. Maga a növény is nagyobb, magasabb bokrot nevel. Az áfonya meglehetősen speciális igényű, kényes növény, a közepesen savanyú kémhatású, jó vízellátású és vízáteresztő képességű, jó levegőzöttségű, humuszban gazdag talajt kedveli. Ilyen termőhelyek Magyarországon legfeljebb a nyugati határszélen akadnak, ezért kevés a hazai áfonyatermelő, a piacon kapható gyümölcs legnagyobb része importból származik.

A Nébih tapasztalatai szerint sok helyen ki sem írják az áfonya származását vagy rosszabb esetben csepregi áfonyaként hirdetik. Csepregen azonban olyan kis mennyiségben terem a gyümölcs, ami egész Budapest ellátására nem elég. Emiatt a Nébih folyamatosan ellenőrzi az üzletek és a piacok termékkínálatát. A szakemberek az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a gyümölcs származásának vizsgálatára, és amennyiben hamisítást tapasztalnak, a szabályszegő kereskedővel szemben hatósági eljárást indítanak.


Friss hírek

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között:  egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >

Újra képernyőn a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy
2021. október 8, péntek

Újra képernyőn a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy

Országos médiakampányt indít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy népszerűsítése érdekében az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével. A kommunikációs kampányt több nagyívű fejlesztés, például online pályázati rendszer létrehozása és az információs felületek megújítása előzte meg az elmúlt hónapokban. Az újítások eredményeit és a KMÉ-védjegy alapértékeit teszi most mindenki számára láthatóvá az októberben induló médiakampány.

Tovább >