null Sikeres továbbképzést tartott a Nébih a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatához kapcsolódóan

Sikeres továbbképzést tartott a Nébih a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatához kapcsolódóan

Sikeres továbbképzést tartott a Nébih a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatához kapcsolódóan
2022. május 5, csütörtök

A résztvevők visszajelzéseinek tükrében szakmailag tartalmas, hasznos és érdekes továbbképzést szervezett a Nébih használt növényvédelmi gépek időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosult állomások személyzete részére. A háromnapos szakmai továbbképzés lebonyolítására április utolsó hetében került sor, amelyen összesen 55 szakember vett részt, 30 felülvizsgálatra jogosult állomás képviseletében.

A rendezvény házigazdájaként, az elméleti és gyakorlati oktatás helyszínét, a gyakorlati képzéshez szükséges permetezőgépeket és a gépeket üzemeltető szakembert a Nébih Fajtakitermesztő Állomás biztosította Monorierdőn.

A továbbképzési napok délelőttjei szakmai előadásokkal kezdődtek.
Elsőként Jordán László igazgató (Nébih NTAI) tájékoztatta a résztvevőket a fenntartható növényvédelemmel kapcsolatos kihívásokról. Részletesen bemutatta az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) célkitűzéseit és elvárásait, majd ismertette a célok elérésére irányuló tevékenységek és a növényvédelmi kijuttatástechnika szakmai összefüggéseit és a kijuttatástechnika kiemelt szerepét.
Ezt követően Várszegi Gábor osztályvezető (Nébih NTAI FGO) számolt be a jelenlévőknek a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet időszakos műszaki felülvizsgálatra vonatkozó aktualitásairól, hiszen a nevezett jogszabály a közelmúltban módosításra került.
Végül Dr. Gulyás Zoltán növényvédelmi mérnökszakértő (Nébih NTAI FGO) számolt be a felülvizsgálatra jogosultak 2021. évi hatósági ellenőrzési kampányának tapasztalatairól és ezzel összefüggésben az idei évben várható helyszíni ellenőrzések céljairól és legfontosabb jellemzőiről.

A délelőtti szekció zárásaként interaktív szakmai kerekasztal-beszélgetésre került sor, amely keretében a résztvevők feltették szakmai és egyéb irányultságú kérdéseiket a hatóság képviselőinek az elhangzott előadásokkal, valamint az időszakos műszaki felülvizsgálati rendszerrel kapcsolatban és velük közösen megvitatták elvégzendő feladataikat és felmerült problémáikat.

A továbbképzés délutáni szekciójában a Nébih által felkért két időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosult állomás - az MCM Farmachem Kft. és a Szóráskép Kft. - szakemberei mutatták be gyakorlatban, szintén interaktív jelleggel, hogy hogyan felülvizsgálnak szántóföldi és ültetvény permetezőgépet, a fenti rendeletben foglaltaknak, továbbá az abban hivatkozott MSZ EN ISO 16122:2015 szabványcsomagban leírtaknak megfelelően. Emellett méréstechnikájukkal kapcsolatos szakmai felvilágosítással is szolgáltak az érdeklődők részére.

A képzési napok a részvételt igazoló Továbbképzési Tanúsítványok jelenlévők részére történő átadásával zárultak.

A Nébih, összhangban a résztvevői visszajelzésekkel, sikeresnek ítéli a továbbképzést és ezúton arról tájékoztatja a résztvevőket és a további potenciális érdeklődőket, hogy a következő azonos témájú továbbképzésre várhatóan a 2024. évben kerül sor.


Friss hírek

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza
2022. május 25, szerda

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Csongrád-Csanád megye újabb területén. A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a térségben életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Békés megyében az összes védőkörzetet feloldotta a Nébih.

Tovább >

Horgászok figyelmébe: az elektronikusan megváltott területi horgászjegyet is be kell mutatni a vízparton
2022. május 25, szerda

Horgászok figyelmébe: az elektronikusan megváltott területi horgászjegyet is be kell mutatni a vízparton

A Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei az elmúlt időszakban az ország több ellenőrzött vízterületén tapasztalták, hogy az elektronikusan értékesített területi horgászjegyeket nem nyomtatják ki a horgászok, de még egy elektronikus eszközön bemutatható másolattal sem rendelkeznek arról a horgászat közben. A Nébih fokozottan felhívja a horgászok figyelmét, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően, tartsák maguknál a területi horgászjegyeket akár papírra nyomtatva, akár elektronikus eszközön bemutatható módon! Ezzel számos kellemetlenségtől, például a horgászattól való eltiltástól is megkímélhetik magukat.

Tovább >