Szakértők azonnali fellépést sürgetnek az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban
Szerintük világméretű összefogás nélkül ezek az ételek tovább rombolják az étrendek minőségét és az egészséget.
A tekintélyes The Lancet orvosi folyóiratban megjelent három új tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek – mint az üdítők, a chipsek vagy a gabonapelyhek – világszerte kiszorítják a hagyományos ételeket, rontják az étrendek tápértékét, és jelentősen növelik számos krónikus betegség kockázatát.
A bizonyítékok szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend összefüggésben áll a túlevéssel, az alacsony tápértékkel (túl sok cukor és egészségtelen zsírok, túl kevés rost és fehérje), valamint a káros vegyi anyagoknak és adalékanyagoknak való nagyobb kitettséggel. A szisztematikus áttekintés a vizsgált 104 tanulmányból 92 olyat talált, amely kapcsolatot mutatott ki az ultrafeldolgozott ételek és egy vagy több krónikus betegség fokozott kockázata között. A 15 kimenetel metaanalízise 12 esetben talált statisztikailag szignifikáns összefüggést a kedvezőtlen egészségi állapotokkal, például:
• a 2-es típusú cukorbetegséggel (25%-kal nagyobb kockázat),
• a depresszióval (23%-kal nagyobb kockázat),
• túlsúllyal vagy elhízással (21%-kal nagyobb kockázat),
• szív- és érrendszeri betegségekkel vagy halálozással (18%-kal nagyobb kockázat),
• az összhalálozással (18%-kal nagyobb kockázat).
A bizonyítékok szerint ezek a káros hatások még akkor is kimutathatók, ha a makrotápanyag-arányok látszólag hasonlók a kevésbé feldolgozott étrendekéhez. A kutatók hangsúlyozzák: nem egyéni akaraterő-problémáról van szó, hanem egy rendkívül erős, globális élelmiszeripari modellről, amely marketinggel, lobbival és olcsó, erősen feldolgozott termékekkel uralja a piacot. A szakértők azt javasolják, hogy a kormányok korlátozzák bizonyos adalékanyagok használatát, vezessenek be szigorúbb élelmiszerjelöléseket, adóztassák meg az ultrafeldolgozott termékeket, és védjék a döntéshozatalt az ipari befolyástól. A szerzők szerint összehangolt szakpolitikai lépésekre van szükség ahhoz, hogy megfékezzük az ultrafeldolgozott élelmiszerek térnyerését, és megvédjük a közegészséget — írja a ScienceAlert.