null Edzéssel és omega-3 zsírsavakkal a fogak egészségéért

Edzéssel és omega-3 zsírsavakkal a fogak egészségéért

2025. november 17, hétfő

Az omega-3 zsírsavak fogyasztása és a testmozgás együttesen nem csak a szervezet általános védekezését erősíthetik, de külön pozitív hatással vannak a fogak körüli szövetek egészségére.

Mindez a Scientific Reports-ban megjelent új tanulmányból derült ki, amely szerint a rendszeres testedzés és az omega-3 zsírsavak pótlása jelentősen erősítheti az immunműködést, és mérsékelheti a krónikus apikális periodontitisz (foggyökér csúcsánál kialakuló gyulladás) súlyosságát. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a kezeletlen fogszuvasodásból származó baktériumok a gyökércsatornán át eljutnak a fog csúcsáig, és gyulladást váltanak ki a környező csontban, ami kezelés nélkül fokozatos csontpusztuláshoz vezethet. Az apikális periodontitisz krónikus formában is jelentkezhet, ami sokáig tünetmentes, mégis csontpusztulást és foglazulást okozhat, és legyengült immunrendszernél hirtelen fájdalommal, duzzanattal, gennyedéssel fellángolhat. Ráadásul összefügghet általános betegségekkel (pl. cukorbetegség, érelmeszesedés, vesebetegség) is, ezért a megelőzése különösen fontos.

A kutatók 30 patkányban idéztek elő apikális periodontitiszt, majd három csoportra osztották őket: az egyik csapat tagjai nem kaptak kezelést, a másikéi 30 napos úszásprogramot végeztek, a harmadikba tartozók pedig úsztak és omega-3-kiegészítést is kaptak. A csak úszó csoport tagjai is jobb eredményeket értek el a kezeletlenekhez képest, de a mozgást és az omega-3-at kombináló csoportba tartozóknál csökkent leginkább a gyulladás és a fertőzés mértéke, valamint maradt meg legjobban a fogakat tartó (fogmedri) csont. A szerzők szerint az eredmények azt igazolják, hogy a testmozgás és az omega-3 zsírsavak nemcsak a szisztémás immunitást, hanem a szájüreg egészségét is támogatják — írja a ScienceDaily.


Friss hírek

2025. december 12, péntek

Milyen kockázatokat rejt az ehető virágok fogyasztása?

Egy spanyol tanulmány szerint az ehető virágok pirrolizidin- és tropán-alkaloid-tartalma aggodalomra ad okot.

Tovább >

2025. december 11, csütörtök

Táplálkozási sötét anyag

Az élelmiszerekben található több mint 26.000 biokémiai összetevőből csak körülbelül 150 anyagot vizsgálnak, a szervezetbe kerülő kémiai anyagok döntő többsége a kutatások számára láthatatlan.

Tovább >