Az egészséges munkahelyi ebéd a betegségek és így a hiányzások csökkenéséhez vezet
Megéri egészséges ebédet kínálni a munkahelyen, mivel az jótékony hatással van a dolgozók egészségére, és anyagilag is pozitív a társadalom egésze számára.
A holland „Új ebédkultúra” program megbízásából, a Gibbs Analytics Consulting által készített költség-haszon elemzés azt mutatja, hogy az egészséges munkahelyi ebéd egyértelműen pozitív hatással van a közegészségügyre. Ha a munkavállalók rendszeresen ilyen ételeket fogyasztanak a munkahelyükön, azzal a túlsúly és az elhízás kockázata átlagosan 11%-kal, a 2-es típusú cukorbetegségé 7,6%-kal, a szív- és érrendszeri betegségeké pedig 9,6%-kal csökken. A holland dolgozó népességre átszámítva ez több mint 200.000 elhízást, közel 100.000 cukorbetegséget és több mint 350.000 szív- és érrendszeri megbetegedést jelent.
Az elemzés szerint az egészséges ebéd biztosításának haszna évente 9,0 és 11,5 milliárd euró közötti összeget tesz ki, vagyis minden egyes egészséges ebédbe fektetett euró idővel 2,4-3-szorosan megtérül. Az előnyök gazdasági és társadalmi hatások kombinációjából állnak: kevesebb munkaképtelenség miatti hiányzás, magasabb termelékenység, ritkább korai nyugdíjazás és jobb életminőség. Az egészséges munkahelyi étkezés biztosítása emellett fenntartható foglalkoztatást eredményez, csökkenti a fluktuációt és növeli a munkavállalói lojalitást. Az „Új ebédkultúra” elve, hogy az egészséges munkahelyi ebéd biztosításának költségeit meg kell osztani a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között.
A felmérés eredményeiről a FoodHolland és a program sajtóközleménye is beszámolt.