null Pozitív tapasztalatok a tavaszi szezonális ellenőrzéseken

Pozitív tapasztalatok a tavaszi szezonális ellenőrzéseken

2015. április 16, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával idén is lezajlott az országos tavaszi szezonális ellenőrzés-sorozat. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek szűk egy hónap alatt több mint 3 800 ellenőrzést végeztek, 69 alkalommal figyelmeztetést és mintegy 150 esetben bírságot szabtak ki.

Húsvétot megelőzően majd egy hónapon át vizsgálták a szakemberek az ünnephez kapcsolódó termékeket, a húskészítményeket – főként a sonkát –, a tojást, édesipari termékeket, borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket az élelmiszer előállító és forgalmazó helyeken. Az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítottak a termékek jelölésére, a növényvédőszer-maradék felderítésére, az iskolagyümölcs programban résztvevő termelők és vállalkozások ellenőrzésére, a magyar eredetűként jelölt áruk származásának vizsgálatára.

Március 10. és április 6. között összesen 3 802 ellenőrzést végeztek az ellenőrök. A feltárt szabálytalanságok miatt 69 alkalommal figyelmeztetést, 148 esetben összesen 16 245 122 Ft értékben bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált mintegy 25 000 tétel 1,8 %-át (455 tételt) kellett kivonni a forgalomból a jelölési, nyomonkövethetőségi szabályok megsértése, illetve a fogyaszthatósági és minőség megőrzési idő lejárta miatt. Érdemes kiemelni, hogy idén mindössze az összes ellenőrzés 2,8%-ánál tapasztalt a hatóság higiéniai hiányosságot, ami a tavalyi ellenőrzésekhez képest jóval kevesebb (2014-ben 5,4%).

16 423 analitikai vizsgálatot végeztek a NÉBIH növényvédőszer-maradék regionális laboratóriumaiban, mely kimutatta, hogy a minták nem tartalmaztak szermaradékokat a megengedett határérték felett.

A bárány és nyúl szállítások ellenőrzése alkalmával országosan 486 szállítmányt (131 252 db állatot) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok, melynek során – egy eset kivételével, amikor is a szállítóval szemben a nem megfelelő férőhely miatt eljárás indult – nem találtak hiányosságot.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága

 

Letölthető anyagok
Tavaszi szezonális eredmények elmúlt években
Tavaszi szezonális eredmények megyénként
Tavaszi szezonális eredmények


Friss hírek

2023. június 1, csütörtök

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Tovább >

2023. június 1, csütörtök

Tanúsító szervezetek Magyarországon

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013 VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére az NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni, illetve az elismerést visszavonni, vagy tanúsító-tevékenység végzését meghatározott ideig korlátozni.

Tovább >