null Pozitív tapasztalatok a tavaszi szezonális ellenőrzéseken

Pozitív tapasztalatok a tavaszi szezonális ellenőrzéseken

2015. április 16, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával idén is lezajlott az országos tavaszi szezonális ellenőrzés-sorozat. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek szűk egy hónap alatt több mint 3 800 ellenőrzést végeztek, 69 alkalommal figyelmeztetést és mintegy 150 esetben bírságot szabtak ki.

Húsvétot megelőzően majd egy hónapon át vizsgálták a szakemberek az ünnephez kapcsolódó termékeket, a húskészítményeket – főként a sonkát –, a tojást, édesipari termékeket, borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket az élelmiszer előállító és forgalmazó helyeken. Az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítottak a termékek jelölésére, a növényvédőszer-maradék felderítésére, az iskolagyümölcs programban résztvevő termelők és vállalkozások ellenőrzésére, a magyar eredetűként jelölt áruk származásának vizsgálatára.

Március 10. és április 6. között összesen 3 802 ellenőrzést végeztek az ellenőrök. A feltárt szabálytalanságok miatt 69 alkalommal figyelmeztetést, 148 esetben összesen 16 245 122 Ft értékben bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált mintegy 25 000 tétel 1,8 %-át (455 tételt) kellett kivonni a forgalomból a jelölési, nyomonkövethetőségi szabályok megsértése, illetve a fogyaszthatósági és minőség megőrzési idő lejárta miatt. Érdemes kiemelni, hogy idén mindössze az összes ellenőrzés 2,8%-ánál tapasztalt a hatóság higiéniai hiányosságot, ami a tavalyi ellenőrzésekhez képest jóval kevesebb (2014-ben 5,4%).

16 423 analitikai vizsgálatot végeztek a NÉBIH növényvédőszer-maradék regionális laboratóriumaiban, mely kimutatta, hogy a minták nem tartalmaztak szermaradékokat a megengedett határérték felett.

A bárány és nyúl szállítások ellenőrzése alkalmával országosan 486 szállítmányt (131 252 db állatot) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok, melynek során – egy eset kivételével, amikor is a szállítóval szemben a nem megfelelő férőhely miatt eljárás indult – nem találtak hiányosságot.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága

 

Letölthető anyagok
Tavaszi szezonális eredmények elmúlt években
Tavaszi szezonális eredmények megyénként
Tavaszi szezonális eredmények


Friss hírek

2024. április 12, péntek

EFSA GYAKORNOKI PROGRAM 2024

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) idén is lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők gyakornoki program során 12 hónapon keresztül dolgozzanak az EFSA-nál.

Tovább >

2024. április 9, kedd

A Nébih laboratóriuma lett az első hazai akkreditált referenciaanyag-gyártó szervezet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Radioanalitikai Referencia Laboratóriuma már több mint 20 éve készít referenciaanyagokat. 2005 óta pedig a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) együttműködő laboratóriumaként működik e területen. A több évtizedes tapasztalat alapján a hatóság kérelmezte referenciaanyag-gyártó tevékenységének akkreditálását, amit sikeresen elnyert, így a Nébih laboratóriuma lett az első magyar akkreditált referenciaanyag-gyártó szervezet.

Tovább >