null Párhuzamos állattartás ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

Párhuzamos állattartás ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

2022. május 23, hétfő

Fontos előírás, hogy a mezőgazdasági üzem egészét az ökológiai termelésre vonatkozó EU Öko rendeletek előírásainak megfelelően kell üzemeltetni. Kutató- és oktatási központok, nemesítő intézetek tarthatnak ugyanazon fajokból ökológiai, átállási és nem ökológiai állatállományt.

Ökológiai, átállási és nem ökológiai tartású állatállomány csak abban az esetben lehet jelen a gazdaságban, ha az egyértelműen felosztható a különböző státuszú állatok tartására szolgáló termelőegységekre, feltéve, hogy a nem ökológiai termelőegységekben eltérő fajokat tartanak.
A tenyésztett víziállatok esetében azonos fajok is tarthatók, amennyiben a termelőhelyek és termelőegységek egyértelműen és hatékony módon elkülönülnek egymástól. A vonatkozó EU rendelet azonban bizonyos feltételek mellett lehetőséget ad ugyanazon állatfajhoz tartozó egyedek vonatkozásában a párhuzamos gazdálkodásra.
A kutatóközpontok és oktatási központok, nemesítő intézetek tarthatnak ugyanazon fajokból ökológiai, átállási és nem ökológiai állatállományt.


Ilyen esetben a gazdálkodók kötelesek:

  • az ökológiai és az átállási termelőegységekben használt termékeket elkülönítve tartani a nem ökológiai termelőegységekben használt termékektől;
  • az ökológiai, az átállási és a nem ökológiai termelőegységekben előállított termékeket egymástól elkülönítve tartani;
  • a termelőegységek és a termékek hatékony elkülönítését megfelelően feltüntető nyilvántartást vezetni.

Ekkor a tanúsító szervezetek ellenőrzése a gazdaság konvencionális egységére is kiterjed. 


Friss hírek

2022. december 1, csütörtök

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését

A hatályos jogszabályban* foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Tovább >

2022. november 15, kedd

Az eddiginél közvetlenebb segítséget nyújt a Nébih a lótartóknak – megújult a lótartásbejelentő nyomtatvány!

Az elmúlt évek tapasztatait figyelembe véve újfajta, ügyfélbarát ügyintézéssel segíti a lótartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A gazdák hivatali ügyintézését megkönnyítendő, megújult a lótartásihely-bejelentő nyomtatvány, amelyhez egy egyszerűsített kitöltési útmutató is készült. Mindezek mellett elkészült a lótartással kapcsolatos „Hasznos tudnivalók” gyűjteménye. A beküldés menete is megváltozott, egyszerűbbé vált a kapcsolattartás a hivatallal.

Tovább >