null Összefoglaló a hazai madárinfluenza-helyzetről

Összefoglaló a hazai madárinfluenza-helyzetről

2023. december 12, kedd

A magas patogenitású madárinfluenza 2023 novemberétől 63 baromfitartó telepen jelent meg és több, mint 1 millió baromfi leölését és ártalmatlanítását rendelte el a hatóság. A járványban jelenleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék érintettek. A járványügyi adatok alapján elmondható, hogy a mostani járvány nem érint annyi telepet és baromfit, mint az elmúlt év járványai. Az enyhe tél és a csapadékos időjárás azonban kedvez a vírusok túlélésének, így továbbra is indokolt az elővigyázatosság, a szabályok fokozott betartása.

Az idei év novemberében indult járvány során eddig 63 baromfitartó telepen azonosították a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusát. A hatóságok az összes érintett és megelőző céllal, gyanú alapján további 7 állományt számoltak fel. Több, mint 1 millió baromfi, kacsa, lúd, tyúk és pulyka leölésére, valamint ártalmatlanítására került sor.
A betegség eddig Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben igazolták.

A vadon élő madaraknál szintén a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusa okozott megbetegedést, leginkább a darvak voltak érintettek eddig a járványban. Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Pest vármegyékben mutatták ki vadon élő madarakból a vírust.

A vadmadár vonulások lezajlása után csökken az esélye, hogy bekerüljön a vírus egy új gazdaságba. Fontos azonban, hogy mivel a hazánkban élő vadmadarakban is jelen van a vírus, ezért egész évben fennáll a kórokozó bejutásának veszélye. A terjedés szempontjából pedig az enyhe, csapadékos tél és a szeles idő is kedvez a terjedésnek, de a nagy fagyokat nem kedveli a kórokozó. A természetes tényezőkön túl a betegség terjedését az is lassítja, hogy a korlátozások miatt az érintett területeken csökkent a baromfipopuláció.

Kiemelendő, hogy a mostani járvány nem érint annyi telepet és baromfit, mint az előzőek, nem volt robbanásszerű terjedés. Fontos azonban, hogy a járvány még nem ért véget, a hatóság az elmúlt hetekben rendre megállapított heti néhány új esetet.

A járvány elleni küzdelemben változatlanul kiemelt jelentőséggel bír a járványvédelmi előírások teljes körű betartása. Tekintettel arra, hogy a vírus már nemcsak a vonuló, hanem a hazai vadmadarakban is jelen van, az ellenük való védekezés nem csupán a vonulási időszakban, hanem egész évben rendkívül fontos. A takarmányt és az alomanyagot is fedetten szükséges tárolni, valamint minimálisra kell csökkenteni a baromfik és vadon élő madarak közvetlen vagy közvetett érintkezésének kockázatát. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy a telepeken a személy- és járműforgalom minimális szinten legyen.


Friss hírek

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >

2024. május 16, csütörtök

Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőiskolát üzemeltetők figyelmét a hivatal honlapján elérhető új nyomtatványra. A Nébih a ‒ többpéldányos, papíralapú űrlap helyett használható ‒ elektronikus nyilvántartási lapot a termelők terheinek csökkentése érdekében hozta létre. A szőlőiskolában felhasznált szaporítóanyagokról szóló nyomtatványt az őstermelők postai úton is, a cégek és az egyéni vállalkozók pedig elektronikusan küldhetik be. A leltár és címkerendelés adatait július 31-ig, a szaporítási jelentés adatait viszont már május 20-ig várja a hivatal.

Tovább >