null Összefoglaló a fatermékek importjához szükséges kötelező dokumentumokról

Összefoglaló a fatermékek importjához szükséges kötelező dokumentumokról

Összefoglaló a fatermékek importjához szükséges kötelező dokumentumokról
2017. június 2, péntek

Az importőr – mint első forgalomba hozó – felelős a Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő, külföldről származó fatermékekkel kapcsolatos követelmények betartásáért. A NÉBIH összegyűjtötte a külföldi fatermékek behozatalához kötelező dokumentumokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az EUTR szabályozás alapján import terméknek minősül minden, az Európai Unió tagállamaiból vagy valamely ún. harmadik országból behozott és Magyarországon kereskedelmi forgalomba helyezett, illetve felhasznált fatermék.

A fatermék-szállítmányok pontos származási helyét igazoló, egyben a nyomon követhetőséget biztosító kísérődokumentumok meglétéről az importőrnek szükséges gondoskodnia. Ugyancsak az importőr felelőssége az exportőri nyilatkozat beszerzése, amelyen – az egyértelmű összeegyeztethetőség érdekében – az igazoló dokumentumok azonosítóinak is szerepelniük kell. Fontos, hogy valamennyi kísérő iratnak, a származási ország hivatalos nyelve mellett, magyar vagy angol nyelven is rendelkezésre kell állnia.

A NÉBIH összegyűjtötte a külföldi fatermékek behozatalához előírt kísérő dokumentumok kötelező tartalmi elemeit.

Az összefoglaló az alábbi cikkben olvasható: 
Tájékoztatás a külföldi fatermékek behozatalát kötelezően kísérő dokumentációról


Friss hírek

Elismert tenyésztő szervezetek
2020. február 21, péntek

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

Üvegszilánkokat találtak fagyasztott rösztiben
2019. február 22, péntek

Üvegszilánkokat találtak fagyasztott rösztiben

Belga bejelentés szerint két francia vásárló Auchan sajátmárkás fagyasztott rösztiben üvegszilánkokat talált. A termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült a riasztásról.

Tovább >