null Országszerte kinyitja kapuit a NÉBIH a Kutatók Éjszakáján

Országszerte kinyitja kapuit a NÉBIH a Kutatók Éjszakáján

2015. szeptember 24, csütörtök

Mit kell tudni a fertőző kevésvérűségről? Mibe csomagoljuk az élelmiszereket? Melyek a kutyáknál, macskáknál leggyakrabban előforduló mérgezések? Megannyi érdekes kérdés, amire az érdeklődők választ kaphatnak a NÉBIH szakembereitől szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakáján.

Kilenc városban várja az érdeklődőket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Kutatók Éjszakáján. A hivatal telephelyei közül a fővárosi egységek mellett a gödöllői, kaposvári, kecskeméti, miskolci, székesfehérvári, szolnoki, velencei és veszprémi laboratóriumok is kitárják kapuikat a látogatók előtt. Idén három szakterület (állategészségügyi diagnosztika, élelmiszer- és takarmánybiztonság, növény-, és talajvédelem) mintegy 50 programmal készül a rendezvényre.

A látogatók a fővárosi programok során megismerkedhetnek például a különböző zoonotikus betegségekkel, a vadon termő gombák szedésének veszélyeivel, de hallhatnak a lovakat érintő fertőző kevésvérűségről is. Szó lesz majd többek között társállataink, a kutyák és a macskák leggyakoribb mérgezéseiről és a mesterséges és természetes édesítőszerek szerepéről táplálkozásunkban.

Kaposváron több élelmiszerbiztonsági és érzékszervi bemutató közül is lehet majd választani. Kiderítik például, hogy akácméz-e az akácméz, de azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy kell-e a félni a hírhedt E-számoktól, vagy, hogy alkalmasak lennének-e érzékszervi bírálónak. Székesfehérváron állati és növényi eredetű alkotórészeket vizsgálhatnak mikroszkóp alatt és a különböző baktériumtörzsek és penészek megjelenéséről is tanulhatnak a látogatók. Kecskeméten élelmiszervizsgálatok látványos jelenségeivel – például élelmiszerszínezékek szétválasztásával – ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Miskolcon illat-, íz- és színfelismeréssel, Trichinella vizsgálattal és különböző fémek lángfestésével várnak kicsiket és nagyokat a szakemberek, míg Szolnokon a NÉBIH egyik „növényes laboratóriumát” járhatják be pincétől a padlásig. Veszprémben mesterséges és természetes színezékekkel, élelmiszer színezőanyagokkal ismerkedhet meg a látogató és lesz ivóvíz vizsgálat is.

A Kutatók Éjszakája szellemiségéhez híven a részvétel a NÉBIH programjain is ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. További részletek a rendezvény weboldalán: http://www.kutatokejszakaja.hu/2015/

A Kutatók Éjszakája Magyarország legnagyobb tudományos-ismeretterjesztő eseménye, melyet idén tizedik alkalommal szervez partnereivel közösen a Tempus Közalapítvány. 2015-ben 41 város 70 intézményének több száz kutatója mutatja be szakterületének érdekes momentumait.

2015. szeptember 24.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Kapcsolódó anyagok:

a közlemény letölthető formába


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >