null Online lóazonosítási képzés indult a Nébih honlapján

Online lóazonosítási képzés indult a Nébih honlapján

2022. január 13, csütörtök

A szakmai szervezetek kérésére ingyenes, online lóazonosítási képzést hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az e-learning tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek az azonosítással kapcsolatos elméleti tudnivalókkal (szín- és jegyleírás, lódiagram-rajzolás, dokumentációk), végül pedig egy teszt kitöltésével mérhetik fel szerzett tudásukat. A tananyag már elérhető a Nébih honlapján.

A 2014-ben tartott lóazonosítási tanfolyamtól eltérően – a járványhelyzetre való tekintettel – a képzés nem tartalmaz gyakorlati részt, azonban az elektronikus felületen valamennyi, az azonosítás szakszerű elvégzéséhez szükséges ismeretanyagot megtalálhatnak az érdeklődők. 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Nébih által szervezett lóazonosítási képzésen bárki térítés nélkül részt vehet, azonban a lóféle-azonosítás csak a kibocsátó szervek /felhatalmazással rendelkező szervezetek engedélyével és megbízásából végezhető, amelynek meglétét az azonosítást végző személynek hitelt érdemlően igazolnia kell a ló tartója, tulajdonosa felé.

A képzés elérhető a Nébih honlapján, a következő címen:
https://edu.nebih.gov.hu/course/view.php?id=819 


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >