null Nyilvános konzultáció a glifozát tudományos értékelésének jelentéstervezetéről

Nyilvános konzultáció a glifozát tudományos értékelésének jelentéstervezetéről

2021. szeptember 27, hétfő

Az EFSA és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) párhuzamos konzultációt kezdett a glifozát tudományos értékelésének jelentéstervezetéről. A konzultációk 60 napig tartanak.

Mint azt korábban írtuk, elérkezett a glifozát hatóanyag európai uniós státuszának megújításáról szóló értékelő jelentés nyilvános konzultációja.
Az érdeklődőknek két hónap áll rendelkezésükre, hogy szakmai észrevételt tegyenek a mintegy 11 ezer oldalas tervezettel kapcsolatban, amit a Franciaország, Magyarország, Hollandia és Svédország nemzeti illetékes hatóságaiból álló Glyphosate Assessment Group (AGG) készített.
A konzultáció után mindkét hivatal összegyűjti a saját folyamata szempontjából releváns, szakmai megjegyzéseket. 
A glifozát uniós szinten egységes veszélyességi besorolással rendelkezik, amely szerint súlyos szemkárosodást okoz, és hosszan tartó hatást gyakorol a vízi élővilágra. Az ECHA szakemberei a 2017-es értékelésükben a csírasejt-mutagén, karcinogenitási vagy reprodukciós toxicitási besorolást nem tekintették indokoltnak. Az AGG tudományos értékelése jelen formájában nem javasolja a meglévő osztályozás megváltoztatását. Az ECHA szakmai bizottsága a javaslat figyelembevételével hozza meg a CLP rendelet (1272/2008 EK rendelet) szerinti besorolással kapcsolatos álláspontját.
Minderről bővebben: https://www.efsa.europa.eu/en/news/glyphosate-efsa-and-echa-launch-consultations
Az EFSA konzultáció linkje: https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/publicconsultation2/a0l1v00000E7RMa/pc0086
Az ECHA link:
https://echa.europa.eu/hu/harmonised-classification-and-labelling-consultation/-/substance-rev/66802/term


Friss hírek

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >

2025. december 11, csütörtök

A Nébih 2025-ben is célzott helyszíni ellenőrzésekkel támogatta a jogszerű hazai drónos növényvédelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2025-ben is elvégezte a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését. Bár a vizsgálatok az idei évben is vegyes eredményekkel zárultak, a szakemberek ugyanakkor fejlődést tapasztaltak.

Tovább >