null Nyilvános konzultáció a glifozát tudományos értékelésének jelentéstervezetéről

Nyilvános konzultáció a glifozát tudományos értékelésének jelentéstervezetéről

2021. szeptember 27, hétfő

Az EFSA és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) párhuzamos konzultációt kezdett a glifozát tudományos értékelésének jelentéstervezetéről. A konzultációk 60 napig tartanak.

Mint azt korábban írtuk, elérkezett a glifozát hatóanyag európai uniós státuszának megújításáról szóló értékelő jelentés nyilvános konzultációja.
Az érdeklődőknek két hónap áll rendelkezésükre, hogy szakmai észrevételt tegyenek a mintegy 11 ezer oldalas tervezettel kapcsolatban, amit a Franciaország, Magyarország, Hollandia és Svédország nemzeti illetékes hatóságaiból álló Glyphosate Assessment Group (AGG) készített.
A konzultáció után mindkét hivatal összegyűjti a saját folyamata szempontjából releváns, szakmai megjegyzéseket. 
A glifozát uniós szinten egységes veszélyességi besorolással rendelkezik, amely szerint súlyos szemkárosodást okoz, és hosszan tartó hatást gyakorol a vízi élővilágra. Az ECHA szakemberei a 2017-es értékelésükben a csírasejt-mutagén, karcinogenitási vagy reprodukciós toxicitási besorolást nem tekintették indokoltnak. Az AGG tudományos értékelése jelen formájában nem javasolja a meglévő osztályozás megváltoztatását. Az ECHA szakmai bizottsága a javaslat figyelembevételével hozza meg a CLP rendelet (1272/2008 EK rendelet) szerinti besorolással kapcsolatos álláspontját.
Minderről bővebben: https://www.efsa.europa.eu/en/news/glyphosate-efsa-and-echa-launch-consultations
Az EFSA konzultáció linkje: https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/publicconsultation2/a0l1v00000E7RMa/pc0086
Az ECHA link:
https://echa.europa.eu/hu/harmonised-classification-and-labelling-consultation/-/substance-rev/66802/term


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >