null Növényvédőszer-maradékot mutattak ki egyiptomi paprikában

Növényvédőszer-maradékot mutattak ki egyiptomi paprikában

2016. május 11, szerda

Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén vett egyiptomi étkezési paprika mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termék visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

A kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén tárolt, 60 kg egyiptomi származású paprikából az éves élelmiszerlánc-biztonsági monitoring terv részeként 2016. április 27-én történt mintavétel. 

Az étkezési paprikában a NÉBIH laboratóriuma lambda-cihalotrin (rovarölő hatású) növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben: 0,1 mg/kg helyett 0,23 mg/kg értéket mértek. Ez a növényvédőszer-hatóanyag a szívó és rágó kártevőkkel szemben nyújt védelmet.

A tétel visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

Hangsúlyozzuk, hogy a jogszabály által előírt szermaradék határérték (MRL) nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az MRL bizonyos mértékű túllépése nem jelent minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen. A forgalomba kerülő termékeknek minden esetben meg kell felelniük ezeknek a határérték-előírásoknak.

A NÉBIH kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet, ahol elsősorban a friss, fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék növényvédőszer-maradék tartalmát ellenőrzi. A vizsgálatok célja, hogy a növényvédő szeres kezelések esetleges élelmiszer-biztonsági kockázatát haladéktalanul kiszűrhessék. Az egyiptomi paprika tétel szennyezettségét is a monitoring rendszer részeként tárták fel a szakemberek.

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában

frissítve: 2016. május 12.


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >