null Nemzetközi talajismereti verseny Magyarországon

Nemzetközi talajismereti verseny Magyarországon

2015. szeptember 12, szombat

A Talajok Nemzetközi Évéhez kapcsolódó eseménysorozat részeként 2015. szeptember 1. és 5. között került sor a nemzetközi talajszelvény leíró versenyre. A program első négy napja egy elsősorban terepi kurzust tartalmazott, ahol a résztvevő elméleti és gyakorlati tudást szerezhettek a talajokban lezajló folyamatokról, és ezen folyamatok által létrehozott tulajdonságok felismeréséről. A versenyzők felkészülését a terepi felvételezésben jártas hazai és nemzetközi tekintélyű gyakorlati szakemberek segítették.

Az utolsó napon került sor a talajszelvény leíró versenyre, mely során a résztvevők csapatban és egyéni versenyek formájában mérték össze tudásukat. A mezőny 28 ország képviselőiből állt össze: Afganisztán, Albánia, Anglia, Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Brazíla, Dél-Afrika, Dél-Korea, Grúzia, Horvátország, Japán, Kenya, Koszovó, Laosz, Magyarország, Németország, Montenegro, Nigéria, Fülöp-szigetek, Ruanda, Spanyolország, Szerbia, Szudán, Tádzsikisztán, Tunézia, Törökország, Uganda, USA.

A programban bemutatott és leírt talajszelvények laboratóriumi vizsgálatát a NÉBIH Velencei Talajvédelmi Laboratóriuma végezte.

Eredményt csapat, egyéni és összetett kategóriákban hirdettek. A „magyar vakondok” fantázianevű magyar csapat a csapatversenyben és az összetett értékelésben is harmadik helyezést ért el. A csapatverseny győztese a „Hakuna Matata” fantázianevű csapat lett, melynek tagjai Afrika négy országából (Dél-Afrika, Nigéria, Uganda, Szudán) érkeztek. Az egyéni versenyben egy Amerikai Egyesült Államokból érkezett hölgy, Kristen Pegues bizonyult a legjobbnak. Az összetett versenyt pedig az Amerikai Egyesült Államok csapata nyerte.

A NÉBIH különdíjait az összetett verseny 4. és ötödik helyezettjei kapták, a „Hakuna Matata” csapat és a „Kenyata KITEs”. Utóbbi tagjai Kenyából és Ruandából érkeztek.

A verseny eredményei

Csapat:
1. Hakuna Matata, Afrika (Dél-Afrika, Nigéria, Uganda, Szudán)
2. Team USA

3. Hungarian Moles, Magyarország
4. SECS, Spanyolország
5. C and S, Horvátország és Szerbia


Egyéni:
1. Kristen Pegues, USA
2. Andrés García, Spanyolország
3. Yves Uwiragiye, Ruanda
4. Benjamin Bukombe, Ruanda és Erin Bush, USA (megosztott 4-5 hely)

Összesített:
1. Team USA
2. SECS, Spanyolország
3. Hungarian Moles, Magyarország
4. Hakuna Matata, Afrika (Dél-Afrika, Nigéria, Uganda, Szudán)
5. Kenyata KITEs (Kenya, Ruanda)Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >