null Nem a hal okozta a füredi megbetegedéseket

Nem a hal okozta a füredi megbetegedéseket

2014. június 23, hétfő

A vizsgálatok ugyan még folyamatban vannak, az azonban kijelenthető, hogy nincs összefüggés a balatoni gardapusztulás és a Magyar úszás napja alkalmából rendezett balatoni verseny indulóit érintő megbetegedés között

A tömeges gardapusztulás oka összetett, a NÉBIH laboratóriumai több – önmagukban elhullást nem eredményező – kórokozó jelenlétét is kimutatták, köztük paraziták és vírusok jelenlétét is. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a kórokozók kizárólag halakra veszélyesek, embereket nem betegítenek meg.

Az elhullásban a környezeti tényezők is szerepet játszottak, az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, a gyorsan váltakozó hűvös, esős, szeles napok, és azt követő hirtelen felmelegedés a nagy hőingadozás megviselte a halak szervezetét. A tetemek összegyűjtéséről és elszállításáról a halgazdálkodásra jogosult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. folyamatosan gondoskodik, jelezésük alapján az elhullás lecsengőben van, friss hullákat már nem találtak.


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal


Friss hírek

2022. szeptember 20, kedd

Engedélyköteles állategészségügyi létesítmények listája Magyarországon/ Approved veterinary establishments in Hungary

Állategészségügyi engedélyköteles létesítmények

Tovább >

2022. szeptember 15, csütörtök

Kizárólag állattartói tudatossággal őrizhető meg a PRRS mentesség

Hosszú évek kitartó, következetes munkájának köszönhetően ez év elején sikerült elérnünk Magyarország mentességét a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS) betegségtől. Ahhoz azonban, hogy ezt a kedvező állapotot fenntartsuk és hazánk PRRS mentességét nemzetközi szinten elismertessük, továbbra is elengedhetetlen a tervszerű hatósági munka, és legalább ugyanolyan fontos a szigorúan jogszabálykövető, felelős állattartói magatartás.

Tovább >