null Néhány hasznos tanács kertészkedőknek a járvány idejére

Néhány hasznos tanács kertészkedőknek a járvány idejére

2020. április 21, kedd

Napjainkban mindannyiunk legfontosabb dolga, hogy vigyázzunk az egészségünkre, s ennek jegyében, ha tehetjük, maradjunk otthon! Ilyen helyzetben sokunk számára felértékelődik a ház melletti kiskert, ahol szabadidőnkben nyugodtan „kapirgálhatunk”. Itt is be kell azonban tartanunk néhány alapvető szabályt.

Ha már a szabályoknál tartunk, a kiskert esetében is ugyanazt kell szem előtt tartanunk, mint a lakásunknál, csak itt a kerítés jelzi: „se ki, se be”! S bár ebben a röpke négy szóban benne is rejlik a lényeg, kollégáink segítségével igyekeztünk részletesebben is összefoglalni a házi kertészkedés legfontosabb szabályait a járvány idején.

Ne most ásassuk fel a szomszéd bácsival a kertet! Nekünk, egy család tagjainak, nem kell különösebb távolságot tartanunk a kertben sem, s ideális esetben még tavalyról maradtak vetőmagok a tavaszi veteményezéshez. Tehát lelkesen nekifoghatunk.

A mezőgazdaságban sokan magányosan dolgoznak, azonban ha csoportosan kell elvégezni a teendőket, akkor mindenképpen figyeljünk az izolációs távolság (2m) megtartására!

  • Ez nemcsak a földeken történő munkavégzéskor lényeges, de ha lehet, már a földekre való kiutazáskor se tartózkodjanak többen egy járműben!
  • Munkavégzés közben is viseljenek maszkot, munkáskesztyűt, ne nyúljanak az arcukhoz!
  • Mindenkinek „saját” eszközei legyenek, a munkafelületeket (kormány, asztal stb.) használat előtt és után is fertőtlenítsék!
  • Az elemózsia úgy legyen csomagolva, hogy ne kelljen azt kézzel megfogni étkezés közben! Azonban még ekkor is – ha nincs lehetőség kezet mosni – ajánlott az alkoholos kézfertőtlenítés étkezés előtt.
  • Fontos a gyakori folyadékfogyasztás, mert a kiszáradt nyálkahártyán könnyebben meg tudnak telepedni a kórokozók.

A fertőzésveszély zárt térben mindig nagyobb, ezért a mezőgazdasági munkavégzés szüneteiben lehetőség szerint próbáljuk kerülni a közös terek, étkezők, öltözők használatát, illetve ott kellő körültekintéssel járjunk el. A gyakori fertőtlenítőszerrel végzett takarítás, szellőztetés most nagyon lényeges.

Néhány alapszabály, akár kertészkedünk, akár nem:

Ha munkából, boltból térünk haza, ügyeljünk arra, hogy a cipőnk talpával se vigyünk be semmilyen kórokozót, ezért a lábtörlőre akár kívülre (vagy épp a kutyára való tekintettel az előszobába, a sártálcába) helyezzünk el egy fertőtlenítős (például hipós) vízbe áztatott „rongyot” (mondjuk egy régi típusú felmosóruhát, régi törölközőt) és erre lépjünk rögtön! 

A ruháinkat azonnal vessük le, rakjuk nylon zsákba vagy azonnal a mosásba, majd alaposan zuhanyozzunk le (beleértve a hajmosást is)! A táskát, retikült se vigyük befertőtlenítés nélkül a laktérbe, sőt fontos a kulcsok, a telefon, a kilincsek rendszeres fertőtlenítése.

Végezetül még egy tipp:

Ha elfogy a kézfertőtlenítő, s van otthon rosszabbul sikerült pálinkák, bátran helyettesítsük azzal, csak ilyenkor hosszabban legalább 30 másodpercig tartson a kéz átdörzsölése. A sok kézfertőtlenítőtől kiszáradt kezeket pedig krém híján zsírral is bekenhetjük.


Friss hírek

2024. március 6, szerda

ÖKO vetőmag adatbázis tájékoztató

Az Európai Unió Bizottsága 889/2008/EK rendelete engedélyezi a nem ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag és burgonya vetőgumó használatát is ökológiai gazdálkodásban, amennyiben a termelők nem tudnak ökológiai módszerekkel előállított szaporítóanyagot beszerezni. Az engedélyezési eljárást a tagállamok hatáskörébe utalja. Ennek érdekében előírja a tagállamok számára egy számítógépes adatbázis létrehozását és folyamatos működtetését azoknak a fajtáknak nyilvántartására, melyekből igazoltan rendelkezésre áll az ország területén ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag, illetve burgonya vetőgumó.

Tovább >

2023. április 28, péntek

Erdészeti és energetikai célra engedélyezett fajták és fajtajelöltek listája

Az erdészeti és energetikai célra engedélyezett fajták és fajtajelöltek listája az alábbi linkeken érhetőek el:

Tovább >