Vissza

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz
2017. április 10.

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Emellett külön kategóriát képez a parasztsonka. Valamennyi termék minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.

2017. augusztus 1-jétől kell kötelezően alkalmazni a Magyar Élelmiszerkönyv módosítását, amely a sonkákra vonatkozóan is tartalmaz változtatásokat, például baromfi mellből és combból nem lehet hőkezelt sonkát készíteni. További változás, hogy új csoportok lesznek (parasztlapocka és szárított nyers sonka); valamint, hogy több minőségi paramétert is szigorítottak, csökken például a maximális sótartalom. Szintén fontos újítás lesz, hogy a füstaroma légtérbe történő párologtatásával füstölt terméket nem lehet majd „füstölt”-nek nevezni. Helyette a „folyékony füsttel füstölt…” vagy „füstoldattal füstölt…” jelzőt kell használni.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát, közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást.

A tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.

Az üzletekben a tojást tálcáról hagyományos kiszolgálással vagy önkiszolgálással is lehet árusítani. Ilyen árusítási módok esetén feltűnő helyen kihelyezett feliraton tájékoztatni kell a vásárlókat a következő információkról: a tojáscsomagoló központ azonosító száma, a minőség-megőrzési idő lejáratának dátuma, valamint a megfelelő tárolásra vonatkozó ajánlások.

Az ünnepekhez (is) kötődő további hasznos élelmiszerbiztonsági tanácsokat olvashatnak a NÉBIH Ételt csak okosan kampányának weboldalán: www.eteltcsakokosan.hu


Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában



Friss hírek

Hogyan védekezzünk a csalók ellen tűzifavásárláskor?
2020. január 15, szerda

Hogyan védekezzünk a csalók ellen tűzifavásárláskor?

Jótanácsok a tűzifavásárláshoz az átverések elkerülése érdekében
2020. január 15, szerda

Jótanácsok a tűzifavásárláshoz az átverések elkerülése érdekében

Hajdú-Bihar megyében is megjelent a madárinfluenza
2020. január 15, szerda

Hajdú-Bihar megyében is megjelent a madárinfluenza

Madárinfluenza egy Komárom-Esztergom megyei baromfiállományban
2020. január 13, hétfő

Madárinfluenza egy Komárom-Esztergom megyei baromfiállományban

Január 31-ig lehet jelentkezni a 2020 szeptemberében induló EU-FORA programra
2020. január 9, csütörtök

Január 31-ig lehet jelentkezni a 2020 szeptemberében induló EU-FORA programra

Elérhetőek a 2019. évi Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai
2020. január 7, kedd

Elérhetőek a 2019. évi Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai

Elérhető az Állati Melléktermék Elektronikus Bejelentési Rendszer (MR)
2020. január 6, hétfő

Elérhető az Állati Melléktermék Elektronikus Bejelentési Rendszer (MR)

A járványvédelmi zártság biztosítása a madárinfluenza megelőzésének záloga
2019. december 30, hétfő

A járványvédelmi zártság biztosítása a madárinfluenza megelőzésének záloga

Tippek gazdiknak: így készüljünk a szilveszterre
2019. december 30, hétfő

Tippek gazdiknak: így készüljünk a szilveszterre

Szarvasmarha gümőkór elleni védekezés útmutatói
2019. december 27, péntek

Szarvasmarha gümőkór elleni védekezés útmutatói

Jelentős változások az ASP miatti kockázati besorolásban
2019. december 23, hétfő

Jelentős változások az ASP miatti kockázati besorolásban

Félidőhöz érkezett a téli szezonális ellenőrzés
2019. december 23, hétfő

Félidőhöz érkezett a téli szezonális ellenőrzés

Decembertől elektronikus úton is benyújtható a „148-as” állategészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó jóváhagyási kérelem
2019. december 19, csütörtök

Decembertől elektronikus úton is benyújtható a „148-as” állategészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó jóváhagyási kérelem

Tippek a maradékmentes karácsonyhoz
2019. december 19, csütörtök

Tippek a maradékmentes karácsonyhoz

Kis mennyiségben, saját fogyasztásra szánt zöldség- és gyümölcsfélék behozhatóak hazánkba
2019. december 18, szerda

Kis mennyiségben, saját fogyasztásra szánt zöldség- és gyümölcsfélék behozhatóak hazánkba

A Nébih bemutatja: A TISZTOGATÓ
2019. december 18, szerda

A Nébih bemutatja: A TISZTOGATÓ