Vissza

Nagy lépés az élelmiszer-fogyasztási adatok terén

Nagy lépés az élelmiszer-fogyasztási adatok terén

Nagy lépés az élelmiszer-fogyasztási adatok terén
2018. május 11.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemrégiben tette közzé az Átfogó Európai Élelmiszer-fogyasztási Adatbázis új kiadását, amely most már tartalmazza az EFSA „EU Menü” projekt során összegyűjtött adatokat.
 

Az EU Menü projekt célja a tagállamok által, a 3 hónapos kortól 74 éves korig gyűjtött adatok minőségének, pontosságának és harmonizációjának fejlesztése, az adatok összehasonlíthatóságának elősegítésére.

2011-től kezdve idáig az EFSA az EU Menü égisze alatt 21 országnak nyújtott anyagi támogatást és útmutatót az adatgyűjtéshez. A most közzétett adatbázis a korábbi változathoz képest, az EU-ban fogyasztott ételek és italok részletesebb és pontosabb leírását tartalmazza.

A Nébih 2014-ben sikeresen pályázott a projektben való részvételre, a magyarországi adatgyűjtés idén nyáron kezdődik el, és várhatóan 1 éven át fog tartani. Mintegy 2.700 fő fogyasztási adataira van szükség ahhoz, hogy a magyar lakosságot reprezentálni tudjuk. A felmérés befejezését követően a magyarországi élelmiszerfogyasztási adatok is bekerülnek a részletes európai adatbázisba.

Bővebb információ itt olvasható.