null MP_koszonto

Tisztelt Érdeklődő, kedves leendő Partnerünk!

Köszöntjük a Mikotoxin Platform weboldalán!

Gyermekeink és egész társadalmunk fejlődésének és egészségének egyik fontos feltétele az elérhető élelmiszerek kiváló minősége, ezen élelmiszerek és alapanyagaik toxinoktól való mentessége.

Ezen elvek támogatásáért 2021. októberében, hosszas előkészítés után, állami-, egyetemi-, kutatói- és ipari szereplők közösen megalakították a Mikotoxin Platformot, amelynek deklarált célja a mikotoxinok hazai előfordulásának feltérképezése a bevitel csökkentése érdekében, ezáltal pedig a toxinoktól mentes, biztonságos élelmiszerek előállításának lehetősége.

A Platform alapítói és csatlakozó résztvevői vállalják, hogy az Alapító okiratban megfogalmazott célok megvalósulása érdekében szakmai tudásukat és eredményeiket a Platform rendelkezésére bocsátják. Az így kialakuló know-how olyan fontos kérdésekben segíthet megoldást találni, mint a társadalom és az állatállomány egészségének védelme a toxintermelő penészgombafajok és toxinjaik ellen.

Jelen köszöntőnek nem célja a megfogalmazott kutatási irányok és célok felsorolása, de a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány olyan téma, amely mindenki érdeklődésére számot tarthat:

  • a toxintermelő penészgombák monitorozása;
  • a mikotoxinok előfordulásának vizsgálata;
  • az éghajlat- és klímaváltozás hatásainak vizsgálata a mikotoxinok elterjedésére;
  • a gyermekek és fiatalok érzékenységének vizsgálata,
  • fiatal állatok toxinérzékenységének vizsgálata.

A teljes – és igény szerint tovább bővíthető – vizsgálati, kutatási irányokat, témákat az Alapító okiratban fektették le az Alapítók, amely – reményeink szerint – közelebb viszi társadalmunkat a biztonságosabb, egészségesebb élelmiszerekhez.

Közösen megfogalmazott céljaink eléréséhez a Platformhoz való csatlakozás lehetősége mindenki számára adott, éppen ezért bízunk benne, hogy hamarosan Önt is sorainkban üdvözölhetjük, hogy együtt tegyük biztonságosabbá gyermekeink, családjaink számára a hazánkban elérhető élelmiszereket – a termőföldtől az asztalig!

dr. Oravecz Márton Dr. Mézes Miklós Dr. Bognár Lajos

elnök
Nébih

elnök
Mikotoxin Platform

országos főállatorvos
Agrárminisztérium