null Mezőgazdasági eredetű, nem ökológiai élelmiszer-összetevők tagállami engedélyezése

Mezőgazdasági eredetű, nem ökológiai élelmiszer-összetevők tagállami engedélyezése

2022. május 23, hétfő

Az élő vagy feldolgozatlan mezőgazdasági termékek címkézésén vagy reklámozásában kizárólag akkor használhatók ökológiai termelésre utaló kifejezések, ha az adott termék valamennyi összetevője is az e rendeletben megállapított követelményekkel összhangban készült.

Feldolgozott élelmiszerek esetén az ökológiai termelésre utaló kifejezés akkor használható, ha a termék mezőgazdasági eredetű összetevőinek legalább 95 tömegszázaléka ökológiai eredetű. Amennyiben bizonyos mezőgazdasági eredetű összetevő nem áll elegendő mennyiségben rendelkezésre és nem található meg a 889/2008/EK rendelet IX. mellékletében (2024. január 1-től az (EU) 2021/1165 rendelet V. mellékletének B. részében), az alábbi feltételek mellett a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyével az összetevő felhasználható élelmiszer előállításához:
A gazdasági szereplő benyújtotta a Pest Megyei Kormányhivatal részére az összes előírt bizonyítékot arra nézve, hogy az adott összetevőt az Európai Unióban nem állítják elő szükséges mennyiségben az ökológiai termelés szabályainak megfelelően, vagy az más országból nem hozható be, illetve a felhasználásuk nélkül az élelmiszer ellőállítása vagy tartósítása a jogszabályok előírásainak nem felel meg; 
az adott mezőgazdasági összetevő pontos leírása (KN kódja) és minőségi követelményei; 
a végtermékek megnevezése (KN kódja), amelyek előállításához a kért összetevő szükséges; 
a szükséges mennyiségek és e mennyiségek szükségességének igazolása a hiány okai és várható időtartalma.
A Pest Megyei Kormányhivatal átmenetileg, legfeljebb 6 hónapos időtartamra engedélyezheti az összetevő használatát. Az engedély 2 alkalommal, alkalmanként 6 hónappal meghosszabbítható, amennyiben egyetlen másik tagállam sem jelezte, hogy az említett összetevő ökológiai formában elegendő mennyiségben rendelkezésre áll.

FIGYELEM! A nem ökológiai mezőgazdasági eredetű összetevők feldolgozott ökológiai élelmiszerekben való használatának engedélyezési eljárása díjköteles.

Friss hírek

2025. március 29, szombat

Módosultak és kiegészültek az RSzKF járvány miatti intézkedések

Újabb intézkedéseket vezet be és a már meglévőeken is módosít március 30-tól az országos főállatorvos a ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) járvány megfékezése érdekében. Többek között az ország teljes területén tilos lesz a betegségre fogékony fajokat bemutató vásár és kiállítás szervezése, valamint több korlátozás is életbe lép a megfigyelési és védőkörzeteken kívüli, ún. további korlátozás alá eső területeken Győr-Moson-Sopron, valamint Komárom-Esztergom vármegyékben.

Tovább >

2025. március 26, szerda

Újabb telepen igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét a Nébih vizsgálatai

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Levél településen egy tejelő szarvasmarha-állományban igazolta a ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) betegség jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vírusürítés csökkentése érdekében a 3000 állatot számláló gazdaság vakcinázását a vármegyei kormányhivatal szakemberei haladéktalanul megkezdték, és napokon belül elindul a telep felszámolása is. A Győri és Mosonmagyaróvári járásokban több korlátozó intézkedés is életbe lépett. A járványterjedés megelőzésében kiemelten fontos szerepe van a háztáji, fogékony állatok mielőbbi levágásának.

Tovább >