null Mezőgazdasági eredetű, nem ökológiai élelmiszer-összetevők tagállami engedélyezése

Mezőgazdasági eredetű, nem ökológiai élelmiszer-összetevők tagállami engedélyezése

2022. május 23, hétfő

Az élő vagy feldolgozatlan mezőgazdasági termékek címkézésén vagy reklámozásában kizárólag akkor használhatók ökológiai termelésre utaló kifejezések, ha az adott termék valamennyi összetevője is az e rendeletben megállapított követelményekkel összhangban készült.

Feldolgozott élelmiszerek esetén az ökológiai termelésre utaló kifejezés akkor használható, ha a termék mezőgazdasági eredetű összetevőinek legalább 95 tömegszázaléka ökológiai eredetű. Amennyiben bizonyos mezőgazdasági eredetű összetevő nem áll elegendő mennyiségben rendelkezésre és nem található meg a 889/2008/EK rendelet IX. mellékletében (2024. január 1-től az (EU) 2021/1165 rendelet V. mellékletének B. részében), az alábbi feltételek mellett a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyével az összetevő felhasználható élelmiszer előállításához:
A gazdasági szereplő benyújtotta a Pest Megyei Kormányhivatal részére az összes előírt bizonyítékot arra nézve, hogy az adott összetevőt az Európai Unióban nem állítják elő szükséges mennyiségben az ökológiai termelés szabályainak megfelelően, vagy az más országból nem hozható be, illetve a felhasználásuk nélkül az élelmiszer ellőállítása vagy tartósítása a jogszabályok előírásainak nem felel meg; 
az adott mezőgazdasági összetevő pontos leírása (KN kódja) és minőségi követelményei; 
a végtermékek megnevezése (KN kódja), amelyek előállításához a kért összetevő szükséges; 
a szükséges mennyiségek és e mennyiségek szükségességének igazolása a hiány okai és várható időtartalma.
A Pest Megyei Kormányhivatal átmenetileg, legfeljebb 6 hónapos időtartamra engedélyezheti az összetevő használatát. Az engedély 2 alkalommal, alkalmanként 6 hónappal meghosszabbítható, amennyiben egyetlen másik tagállam sem jelezte, hogy az említett összetevő ökológiai formában elegendő mennyiségben rendelkezésre áll.

FIGYELEM! A nem ökológiai mezőgazdasági eredetű összetevők feldolgozott ökológiai élelmiszerekben való használatának engedélyezési eljárása díjköteles.

Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >