null Mérten aluli harcsákat mentett az ÁHSZ

Mérten aluli harcsákat mentett az ÁHSZ

2016. július 28, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) a hétvégi, Szamosnál folytatott ellenőrzés során egy orvhorgásztól 6 darab méreten aluli szürke harcsát foglalt le és engedett vissza a folyóba.

Szamostatárfalva térségébe tartottak ellenőrzést a NÉBIH halászati őrei múlt hétvégén. A vizsgálat során egy horgász nem tudta bemutatni a halfogásra jogosító papírokat. Az ellenőrök a helyszínén az orvhorgász szákjában 6 darab – halászati és horgászati méret- és mennyiségi korlátozással, valamint fajlagos tilalmi idővel is védett – méreten aluli szürke harcsát találtak.

A kifogott „bébiharcsák” 24-36 cm közötti méretéből kiderült, hogy második nyarukat élik. Tömegük összesen 1,8 kg-ot nyomott. A kétnyaras harcsák elpusztításával, így az ivaréretté válásuk megakadályozásával jelentős természeti- és halgazdálkodási kárt okozhatott volna az orvhorgász. A kisharcsák még életben voltak az intézkedéskor, így azokat az ÁHSZ visszaengedte a folyóba. Az orvhorgásszal szemben a NÉBIH közigazgatási hatósági eljárást indít.

A szürke harcsáról

A kifejlett szürke harcsa hazai vizeink legnagyobbra növő halfaja. Egyedei 30-35 éves korukra akár a 2-2,5 méteres testhosszúságot, és a 90-120 kg testtömeget is elérhetik. 


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >