Vissza

Mérsékelt csökkenés az élelmiszer-eredetű megbetegedések számában – az EFSA legfrissebb zoonózis jelentésének tanulságai

Mérsékelt csökkenés az élelmiszer-eredetű megbetegedések számában – az EFSA legfrissebb zoonózis jelentésének tanulságai

Mérsékelt csökkenés az élelmiszer-eredetű megbetegedések számában – az EFSA legfrissebb zoonózis jelentésének tanulságai
2019. február 14.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) folyamatosan követi, hogyan alakulnak Európában a zoonotikus és az élelmiszer-eredetű megbetegedések esetei, és a kirajzolódó tendenciákról összegzést készít. E jelentés alapját 28 Európai Uniós tagállam – köztük Magyarország – és további 9 európai ország által gyűjtött legfrissebb adatok képezik.

A zoonózisok által okozott, vagyis az állatról emberre átterjedő, igazolt megbetegedések listáját továbbra is a kampilobakteriózis és a szalmonellózis vezeti. Az adatok szerint Európában 2017-ben összesen 337 820 fő megbetegedéséhez vezettek ezek a kórokozók, amely csökkenést jelent 2016-hoz képest, azonban ez a csökkenés elmarad az elmúlt öt évre visszatekintő tendenciától.

Az élelmiszer-eredetű járványok között kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, a Salmonella a leggyakrabban regisztrált, betegséget kiváltó tényező 9 600 esettel. A legtöbb alkalommal hústermékek és tojás elfogyasztását követően jelentkeztek a tünetek. Az adatok kiértékelése során azt is vizsgálják, hogy hol készült, majd került elfogyasztásra a betegséget okozó élelmiszer: az elmúlt években megfigyelhető, hogy a háztartásokhoz köthető a legtöbb esemény – átlagosan minden harmadik rögzített esemény. Ezek főként a nem megfelelő hőkezelési, helytelen tárolási és higiéniai gyakorlatokból erednek. Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy a rögzített események száma nem tükrözi a tényleges esetszámot, mert az enyhébb tüneteket elszenvedők sokszor nem fordulnak orvoshoz, továbbá az egyes országok bejelentési gyakorlata is eltérhet egymástól.

Az élelmiszer eredetű megbetegedéseket nem szabad félvállról venni, különösen körültekintőnek kell lennünk az olyan gyengébb immunrendszerű, emiatt nagyobb veszélynek kitett csoportok esetében, mint a gyerekek, gyermeket váró nők, immunszupresszív kezelés alatt állók és az idősebb korúak. Az EFSA által közzétett adatok is tükrözik, hogy egyes betegségek esetében, például a liszteriózis, a leginkább értintett csoport az időskorúak, azon belül is főként a 84 év felettiek. Ennél a korcsoportnál a betegség halálozási rátája elérte a 24 százalékot.

Az eredmények fényében az élelmiszerlánc felügyeletét ellátó hatóságok egyre több helyen ismerik fel Európában, hogy a megbetegedéseket nem csak az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásának szigorú ellenőrzésével előzhetik meg, hanem a fogyasztók tudatosságának és élelmiszerbiztonsági ismereteinek növelésével is. Ebből a felismerésből táplálkozik az Európai Unió SafeConsume nevű kutatási programja is, amelyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is részt vesz. A kutatás célja, hogy pontosan azonosíthatók legyenek a fogyasztói magatartás azon kritikus pontjai, amelyek esetében a legmagasabb a kockázat. E pontok ismeretében lehet leghatékonyabban célzott szemléletformálást végezni. Ugyancsak fontos beavatkozási pont az oktatás, hiszen fiatal korban alapozhatók meg tartósan a háztartási jó gyakorlatok. A Nébih „Ételt csak okosan!” programja az óvódásoktól, az általános iskolásokon keresztül a fiatal felnőtt korosztályig az e területen szükséges tudás átadására törekszik.

Friss hírek

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen
2019. június 13, csütörtök

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve
2019. június 13, csütörtök

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Kiváló minőséget garantáló, kétszintű védjegyrendszer segítheti a vásárlókat a jövőben
2019. június 12, szerda

Kiváló minőséget garantáló, kétszintű védjegyrendszer segítheti a vásárlókat a jövőben

Bejelentéskötelezetté váltak a harminc hektár alatti halastavak is
2019. június 12, szerda

Bejelentéskötelezetté váltak a harminc hektár alatti halastavak is

Akadozhat a ZöldSzám szolgáltatás
2019. június 12, szerda

Akadozhat a ZöldSzám szolgáltatás

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2019. június 11, kedd

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Élelmiszerbiztonság: Magyarországon rend van
2019. június 7, péntek

Élelmiszerbiztonság: Magyarországon rend van

A SafeConsume üzenete az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából
2019. június 7, péntek

A SafeConsume üzenete az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából

Módosult a vetőmag előállításról és forgalmazásról szóló jogszabály
2019. június 6, csütörtök

Módosult a vetőmag előállításról és forgalmazásról szóló jogszabály

Egy nap alatt tripláztak a Nébih halőrei
2019. június 5, szerda

Egy nap alatt tripláztak a Nébih halőrei

Felfüggesztette a Nébih egy olasz gyártású növénykondicionáló készítmény engedélyét
2019. június 5, szerda

Felfüggesztette a Nébih egy olasz gyártású növénykondicionáló készítmény engedélyét

Az élelmiszerbiztonság fontosságára hívják fel a figyelmet június 7-én
2019. június 4, kedd

Az élelmiszerbiztonság fontosságára hívják fel a figyelmet június 7-én

Jó hír a horgászoknak: május végén hét halfaj tilalmi ideje ér véget
2019. május 30, csütörtök

Jó hír a horgászoknak: május végén hét halfaj tilalmi ideje ér véget

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határideje
2019. május 27, hétfő

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határideje

Ismét Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága
2019. május 27, hétfő

Ismét Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága

Próbavásárlás során bukott le a szabályszegő halárus
2019. május 24, péntek

Próbavásárlás során bukott le a szabályszegő halárus