null Megszűnik a tűzgyújtási tilalom Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Pest vármegyékben

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Pest vármegyékben

2023. augusztus 5, szombat

Az elmúlt 24 óra csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért a hatóság visszavonja a tűzgyújtási tilalmat 2023. augusztus 6-tól Borsod Abaúj-Zemplén, Heves és Pest vármegyékben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy 5 vármegyében változatlanul érvényben marad a korlátozás, ezért különösen ezeken a területeken fontos az elővigyázatosság!

A visszavonással érinett vármegyékben az elmúlt 24 órában lehullott csapadék következtében csökkent a tűzkockázat, valamint átnedvesedett az 1 és 10 órás holt biomassza. A hullámzó hidegfrontból további csapadék várható, illetve a csökkenő hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is. 

Erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom megszűnése után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. 
A tüzet nem lehet felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli és a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról, a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

A tűzveszélyes időszak a továbbiakban is fennmarad a következő vármegyékben: 
•    Bács-Kiskun, 
•    Csongrád – Csanád, 
•    Hajdú-Bihar, 
•    Jász-Nagykun-Szolnok, 
•    Szabolcs-Szatmár-Bereg 

Ezeken a területeken tehát továbbra is tilos a tűzgyújtás, azaz: nem szabad tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút- és közútmenti fásításokat, továbbá a parlag- és gazégetést is!

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.


Friss hírek

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >

2024. június 12, szerda

Zöldségpalánták kiskereskedelmi forgalmazását ellenőrizte a Nébih

A piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Tovább >