null Megjelent az EFSA madárinfluenzával kapcsolatos tudományos jelentése

Megjelent az EFSA madárinfluenzával kapcsolatos tudományos jelentése

Megjelent az EFSA madárinfluenzával kapcsolatos tudományos jelentése
2020. október 13., kedd

Az uniós országokat arra sarkallják, hogy fokozzák a felügyeleti és biológiai biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy az idei esetleges új madárinfluenza járvánnyal szemben megfelelő módon tudjanak majd védekezni.

A figyelmeztetésre az elmúlt hónapokban a Nyugat-Oroszországban és Kazahsztánban a vadon élő és házi madarak között felbukkant magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) járvány megjelenését követően került sor. Ez a régió az Európába tartó vad vízimadarak őszi vándorlási útvonalaként ismert. A múltbéli tapasztalatok alapján Észak- és Kelet-Európa valószínűleg a legérzékenyebb terület az új járványokkal szemben. Amikor 2005 és 2016 nyarán a HPAI-t Oroszország ugyanezen régióiban észlelték, akkor a járvány Észak- és Kelet-Európát is elérte. Ha ez a jelenség idén is megismétlődik, akkor várhatóan ősszel vagy a téli hónapokban a HPAI Európa ugyanazon területeire fog megérkezni, de az is lehetséges, hogy a dél- és a nyugat-európai országok felé is tovább terjed majd a járvány. 

További információ: https://www.efsa.europa.eu/en/news/avian-influenza-eu-alert-new-outbreaks
 


Friss hírek

A virtuális térben él tovább a Nébih rajzpályázata
2021. április 12., hétfő

A virtuális térben él tovább a Nébih rajzpályázata

Március 20-án lezajlott a Halak Napja, egyúttal véget ért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának „Alkoss a halakért” című rajzpályázata. Legalábbis eredetileg így terveztük. Azonban a verseny minden előzetes elvárást meghaladó sikerére (250 iskolából több mint 1300 pályamű érkezett) és a pályamunkák rendkívüli színvonalára való tekintettel a beérkezett művekből „kiállítást” nyitunk az online térben, ahol minden rajzot közzéteszünk!

Tovább >

A hazai gyümölcsösökben is növekszik a fagykárok gyakorisága
2021. április 12., hétfő

A hazai gyümölcsösökben is növekszik a fagykárok gyakorisága

Valószínűleg a globális klímaváltozás egyik hatása, hogy hazai gyümölcsösökben is növekszik a tavaszi fagykárok gyakorisága, kockázata. Az utóbbi években sajnos szinte menetrendszerűen fordulnak elő ilyenkor durva lehűlések, amelyek a gyümölcsfajok közül legnagyobb mértékben a korai virágzásúakat károsítják. Nem csak az alföldi termőtájakon, de a dombvidéki, nagyobb tengerszint feletti magasságuknál fogva viszonylag biztonságosabb területeken is károsodnak az ültetvények.

Tovább >