null Megjelent az EFSA madárinfluenzával kapcsolatos tudományos jelentése

Megjelent az EFSA madárinfluenzával kapcsolatos tudományos jelentése

Megjelent az EFSA madárinfluenzával kapcsolatos tudományos jelentése
2020. október 13, kedd

Az uniós országokat arra sarkallják, hogy fokozzák a felügyeleti és biológiai biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy az idei esetleges új madárinfluenza járvánnyal szemben megfelelő módon tudjanak majd védekezni.

A figyelmeztetésre az elmúlt hónapokban a Nyugat-Oroszországban és Kazahsztánban a vadon élő és házi madarak között felbukkant magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) járvány megjelenését követően került sor. Ez a régió az Európába tartó vad vízimadarak őszi vándorlási útvonalaként ismert. A múltbéli tapasztalatok alapján Észak- és Kelet-Európa valószínűleg a legérzékenyebb terület az új járványokkal szemben. Amikor 2005 és 2016 nyarán a HPAI-t Oroszország ugyanezen régióiban észlelték, akkor a járvány Észak- és Kelet-Európát is elérte. Ha ez a jelenség idén is megismétlődik, akkor várhatóan ősszel vagy a téli hónapokban a HPAI Európa ugyanazon területeire fog megérkezni, de az is lehetséges, hogy a dél- és a nyugat-európai országok felé is tovább terjed majd a járvány. 

További információ: https://www.efsa.europa.eu/en/news/avian-influenza-eu-alert-new-outbreaks
 


Friss hírek

Madárinfluenza vírusával fertőzött vadmadarat találtak Hollandiában
2020. október 22, csütörtök

Madárinfluenza vírusával fertőzött vadmadarat találtak Hollandiában

Magas patogenitású madárinfluenza vírust (H5N8) mutattak ki egy bütykös hattyúból vett mintában, Hollandiában. Ez az eset is rávilágít, hogy a betegség továbbra is fokozott és folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy állataik védelme érdekében kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása.

Tovább >

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih
2020. október 21, szerda

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Tovább >