null Megfelelő a tavaszi vetőmag-ellátottság hazánkban

Megfelelő a tavaszi vetőmag-ellátottság hazánkban

2020. március 25, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a kereskedőket és a felhasználókat, hogy Magyarország vetőmag-ellátottsága – a rendkívüli járványügyi intézkedésektől függetlenül – megfelelő. A hazánkban előállított szaporítóanyagok mellett, a külföldről importált vetőmagok is kielégítő mennyiségben is minőségben állnak rendelkezésre.

Magyarország Európa egyik legnagyobb vetőmag-előállító országa, a hazánkban felhasznált szántóföldi vetőmagok nagy részét helyben állítják elő. Márciusra – az elrendelt járványügyi veszélyhelyzettől függetlenül – az import vetőmagtételek jelentős része is megérkezett a kereskedőkhöz és a felhasználókhoz. Kisebb mértékű hiány esetleg egyes keresett fajták esetében mutatkozhat, azonban azok is helyettesíthetők más fajtákkal.

A tavaszi vetőmag-ellátottságot leginkább az előző szezonban végrehajtott fémzárolásokkal összehasonlítva lehet elemezni. 2018 második, illetve 2019 első félévében együttesen, a fontosabb tavaszi fajokat (kukorica, napraforgó, szója, lucerna, zab, cirokfélék) figyelembe véve 10.057 darab tételt fémzároltak, ami összesen 129.007 tonna vetőmagot jelentett. Ez a mennyiség az idei szezonban (2019 második félév – 2020 első félév) az alábbiak szerint alakult: 8.567 darab fémzárolt tétel, összesen 111.714 tonna mennyiségben.

Megállapítható tehát, hogy az idei mennyiség a fémzárolási időszaknak megfelelő, biztosíthatja a tavaszi vetőmag-ellátottságot. Minimális késedelem esetlegesen az importból beérkező, vetőmag-előállításhoz szükséges szülői vonalakkal fordulhat elő, ez viszont nem befolyásolja az idei évben az árutermő-területekhez szükséges vetőmagmennyiséget.

Hazánkban nagyon kevés vetőmagot forgalmaznak csávázás nélkül, éppen ezért az alábbi táblázatban a már kész anyagokat tüntettük fel. (Ez alól kivételt jelent a szója, ahol esetenként még hátra lehet az oltóporral történő kezelés, amelyet mindig az utolsó pillanatban, a vásárlói igényeknek megfelelően végeznek el.)

Fémzárolások
(2018.2 félév-2020.2. félév)

2018  2. félév

2019  1. félév

2019  2. félév

2020  1. félév

Faj

Tétel (db)

Menny. (t)

Tétel (db)

Menny. (t)

Tétel (db)

Menny. (t)

Tétel (db)

Menny. (t)

Cirok

3

0,087

156

1.048

14

262

73

688

Kukorica

4.062

58.069

3.938

49.636

3.708

51.302

3.355

42.621

Napraforgó

605

4.138

477

3.740

521

4.776

383

3.265

Lucerna

88

633

140

921

58

359

74

473

Szója

73

1.526

411

6.618

81

1.763

132

2.899

Zab

23

316

81

1.470

67

1.278

101

2.024

Összesen:

4.854

65.572

5.203

63.435

4.449

59.743

4.118

51.971


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >