null Március elsejével indul a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Március elsejével indul a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2018. március 1, csütörtök

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, idén tavasszal is sor kerül a Húsvétkor hagyományosan fogyasztott, valamint a szezonális élelmiszerek fokozott ellenőrzésére. Az átfogó vizsgálatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el a 2018. március 1-je és április 2-a közötti időszakra.

Az egész országra kiterjesztett ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei végzik.

A tavaszi szezonális mustra hagyományait követve, a 2018-as évben is az ellenőrzés középpontjába kerülnek például a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (különösen a sonka), az édesipari termékek, a különféle borok és szeszes italok, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, valamint – az élelmiszerlánc szemléletet érvényesítve – a bárányok és nyulak szállítása is. Tekintve, hogy a húsvéti időszakban jelentősen megemelkedik a tojásfogyasztás, a szakemberek kiemelten figyelik az értékesítésre kerülő étkezési tojást. Idén először a tojásfestékeket is vizsgálat alá vonja a hatóság.

Az agrártárca célja, hogy az ünnepi időszakban is kizárólag biztonságos, kiváló minőségű, lehetőség szerint hazai gyártású élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára.

Forrás: FM Sajtóiroda


Friss hírek

2023. június 1, csütörtök

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Tovább >

2023. június 1, csütörtök

Tanúsító szervezetek Magyarországon

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013 VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére az NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni, illetve az elismerést visszavonni, vagy tanúsító-tevékenység végzését meghatározott ideig korlátozni.

Tovább >