null Magas nehézfém tartalmú trágyát tiltott be a NÉBIH

Magas nehézfém tartalmú trágyát tiltott be a NÉBIH

Magas nehézfém tartalmú trágyát tiltott be a NÉBIH
2016. augusztus 25, csütörtök

(Frissítve!) Határérték feletti nehézfém tartalom miatt felfüggesztette a „Marha-Jó szarvasmarha trágya mikroelemekkel” (egyes csomagolásokon: „Bull-Top 4-4-4”) kereskedelmi nevű termék engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A készítmény egyes gyártási tételeinek krómtartalma meghaladta a határérték ötszörösét. 

Frissítés - 2016. december 8.:

A felfüggesztést követően az AGRO NATURTÁP Kft. - az olaszországi gyártóval együttműködve - a problémát kivizsgálta, a szennyeződés okait feltárta, majd azokat megszüntette, a kifogásolt króm értékeket helyreállította.

A forgalmazó bejelentését a hatósági mintavételt követő laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették.

A fentiek alapján a NÉBIH a termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének felfüggesztését 2016. október 14-i hatállyal megszüntette, a termésnövelő anyag ettől az időponttól kezdve ismét engedéllyel forgalmazható.

Korábban írtuk:

A NÉBIH laboratóriumában kimutatták, hogy a szerves trágyaként forgalmazott készítmény krómtartalma a vizsgált minták többségénél többszörösen meghaladta a 100 mg/kg (száraz anyag) határértéket. A szakemberek 147 és 558 mg/kg közötti króm értékeket mértek. A vizsgált tételeket 2015. november 1. és 2016. május 25. között gyártották.

A termésnövelő készítmény ilyen magas krómtartalom mellett nem fejti ki maradéktalanul az elvárt hatást a növények fejlődésére és a talaj mikrobiológiai állapotára. Hosszú távú használata pedig a talaj túlzott nehézfém terheléséhez, elszennyeződéséhez vezethet.

A NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette a termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét. A készítmény csak akkor kerülhet ismét a boltok polcaira, ha a gyártó a felmerült minőségi problémákat kijavítja és ezt akkreditált laborvizsgálatok is megerősítik.

A hatóság intézkedett a kifogásolt tételek gyártóhoz való visszaszállításáról és növényvédelmi bírságot szabott ki a termék hazai forgalmazójával, az AGRO NATURTÁP Kft.-vel szemben. A termék gyártója az olaszországi FOMET SpA (Verona). A NÉBIH az EU tagországokban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszer (RASFF) hazai kapcsolattartójaként értesítette az olasz hatóságokat a problémáról.

A növénytermesztők, kertészkedők érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében a NÉBIH a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a termésnövelő anyagok minőségének ellenőrzésére.

Kapcsolódó tartalom:
A közlemény letölthető formában