null Magas hisztamin tartalom miatt fagyasztott sárgaúszójú tonhal szeleteket kell kivonni a forgalomból

Magas hisztamin tartalom miatt fagyasztott sárgaúszójú tonhal szeleteket kell kivonni a forgalomból

2016. május 20, péntek

Magas hisztamin tartalom miatt spanyol előállítású, fagyasztott, sárgaúszójú tonhal szeleteket kell kivonni a forgalomból.

Frissítés:

Az ellenőrzés feltárta, hogy a terméket az érintett magyar cégek kizárólag Magyarországon hozták forgalomba. Mivel a vizsgálat időpontjában már a teljes mennyiséget értékesítették, így további intézkedésre – a lakosság figyelmeztetésén túl – nem volt lehetőség.

Frissítve 2016. szeptember 16.

Korábban írtuk:

A RASFF gyorsriasztási rendszerén ma délután érkezett információk szerint a FILONE DI TONNO GIALLE CONGELATO nevű termékben 241 mg/kg hisztamin tartalmat mutattak ki. A határérték 100-200 mg/kg.

A termék forgalomból történő kivonásáról a NÉBIH haladéktalanul intézkedett.

A termék azonosító adatai:
név: FILONE DI TONNO GIALLE CONGELATO
tételszáma: ALFR120216-1
minőség-megőrzési ideje:08-04-17

A hisztaminról

A biogén aminok közé tartozó hisztamin a szervezetben (a szervezet valamennyi szövetében, a testnedvekben) megtalálható természetes anyag, amely egyrészt termelődik a szervezetben (a hisztidin nevű aminosavból enzim hatására keletkezik), másrészt a táplálékkal, élelmiszerekkel jut be. Hisztamint tartalmaznak a fermentált élelmiszerek, halak, szalámik, sajtok (főként az érlelt sajtok), borok, sörök, savanyú káposzta, stb.

A hisztamin egyik legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe. Előfordul hisztamin intolerancia, ami az élelmiszerekkel bejutó hisztaminra való túlérzékenység.


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >