Magas higanytartalmú étrend-kiegészítő készítményeket árusítanak az interneten
A Cseh Mezőgazdasági és Élelmiszer-ellenőrzési Hatóság (CAFIA) augusztus végén a RASFF rendszeren keresztül jelentette, hogy a határérték 1,5 milliószorosát meghaladó higanytartalmat mért étrend-kiegészítő tablettákban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Indiából származó termékeket több online felületen is megtalálta.
Az érintett termékek:
- Bruhat Vata Chintamani Rasa STANDARD Quality Suvarnakalpa
- Bruhat Vata Chintamani Rasa PREMIUM Quality Suvarnakalpa
- Elérhető kiszerelések: 10, 30, 60, 300 darab tabletta műanyag tégelyben
- Gyártó: Shree Dhootapapeshwar Ltd., Khetwani, Mumbai, India
- E-kereskedő: saurabh sonavane, navdurga rahivasi seva sangh, gandhi nagar
- RASFF referenciaszám: 2019.3085
A különböző fórumokon a készítmények alkalmazását különféle betegségek esetén ajánlják, ilyenek például az ízületi rendellenesség, porckopás, bénulás, szív- és érrendszeri rendellenességek, szabálytalan pulzus, szívizomgyengeség, nem megfelelő vérkeringés.
A Nébih felhívja azok figyelmét, akik vásároltak a fenti azonosító adatokkal rendelkező termékekből (vagy valamelyik termékből), hogy ne fogyasszák el azokat! Amennyiben panaszt észlelnek, mielőbb forduljanak orvoshoz!
A higanyról
A higany természetes forrásokból, valamint emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és az élelmiszerekbe. A szervezetben képes felhalmozódni, jellemzője továbbá, hogy csak lassan ürül ki. A szervezetbe került higany átjut az anyatejbe is. Legfontosabb toxikus hatása a vese, a máj, és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek (mint pl. a metil-higany) lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A metil-higany főként táplálékkal jut szervezetünkbe, bevitelének fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek. A rendszeresen sok halat fogyasztó emberek számára egészségügyi kockázatot jelenthet a túlzott higanybevitel, amelyet figyelembe véve mind a halak, mind a halászati termékek és étrend-kiegészítők esetében is az Európai Unióban meghatározott maximálisan megengedhető higanytartalom értékeket folyamatosan felülvizsgálják.