Vissza

LIFE FOOD WASTE Platform Meeting

LIFE FOOD WASTE Platform Meeting

LIFE FOOD WASTE Platform Meeting
2018. október 19.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018. október 8-9. között megrendezett LIFE FOOD WASTE Platform Meeting elnevezésű nemzetközi konferenciájának célja az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése volt. A kétnapos rendezvényt csaknem 120 résztvevő tisztelte meg jelenlétével.

A konferencián az élelmiszerpazarlás mértékének mérséklésén fáradozó szakértők, kutatók és piaci szereplők, valamint futó és már lezárult projektek képviselői mutathatták be tevékenységüket a nagyközönségnek, majd vitathatták meg tapasztalataikat, kérdéseiket, munkájuk során felmerülő nehézségeiket

A konferenciát Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár nyitotta meg. Karmenu Vella, az Európai Unió környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős biztosa videó üzenetben közvetítette gondolatait a közönség felé. A rendezvény vezérelőadását pedig Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa tartotta, amelyben rávilágított a területet érintő legsürgetőbb problémák megoldásának jelentőségére.

A rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy összekösse a különböző projekteket, az INTERREG, a LIFE, illetve a H2020 keretprogramokon belül tevékenykedő szakembereket, elősegítve ezzel a jövőbeni közös munkát. A LIFE projektek közül bemutatkozott az olasz FishScale, a portugál FrutaFeia, a brit TRiFOCAL, valamint a szintén olasz NOW projekt. A délutáni órákban közös tanácskozásra került sor, amely négy átfogó téma köré épült: a kereskedelem, a vendéglátás, a hulladékgazdálkodás, valamint a háztartások élelmiszerpazarlással kapcsolatos problémái.

Az első nap különleges vacsorával zárult, amely a Magyar Élelmiszerbank Egyesület „JótéKonyha” elnevezésű társadalmi célú kezdeményezésének segítségével valósult meg, akik a konferencia vendégeinek ellátása mellett egyúttal arra is figyelmet fordítottak, hogy a rendezvényen érintetlenül maradt, vagyis élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő készételekkel olyan embereket is jóllakasson, akiknek ez csak ritkán adatik meg.  A napközben az előadásokon bemutatásra kerülő jó példák egyikének gyakorlatban való testet öltése szép keretbe foglalta az esemény mondanivalóját, amelyet Marik Laura gyönyörű énekes produkciója tett még teljesebbé.

A Nébih Szupermenta termékteszt program közreműködésének köszönhetően a konferencia második napján kedveltségi teszttel kerestük a választ arra, hogy vajon ugyanazon termék eltérő – lejárathoz közeli és távoli – fogyaszthatósági idejű, valamint minőség-megőrzési idejű tételei között észlelhetőek-e különbségek. A konferencia résztvevőinek segítségével azt is megvizsgáltuk, hogy tapasztalható-e eltérés a tökéletes külsejű és a szabálytalan alakú, ezért sokszor mellőzött, ugyanakkor élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan zöldségek élvezeti értékében. A vaktesztek eredményeiről hamarosan részletesen is beszámolunk.

A konferencia meghatározó előrelépést jelentett az élelmiszerhulladékok elkerülésének területén. Bízunk abban, hogy a hozzánk ellátogató szakértők olyan választ kaptak a kérdésekre és motivációt, inspirációt meríthettek egymás munkájából, amelyek elősegítik az élelmiszerpazarlás csökkentését világszinten.

Képek a rendezvényről



Fókuszban az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok
2019. április 18, csütörtök

Fókuszban az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok

Több mint száz fő részvételével, 2019. április 11-én, sikeresen lezajlott az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról szóló FCM (Food Contact Materials) Konferencia. A rendezvényen a jogszabályi alapoktól kezdve, az azoknak való megfelelés gyakorlati bemutatásán át, a laboratóriumi vizsgálatokig minden fontosabb témakört érintettek az előadók.

Gesztenye-kerekasztalt és érzékszervi bírálatot tartott a Nébih
2019. február 28, csütörtök

Gesztenye-kerekasztalt és érzékszervi bírálatot tartott a Nébih

A gesztenye sokrétűen felhasználható, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, ugyanakkor a dióféléknél alacsonyabb zsírtartalmú héjas gyümölcs. A gesztenyetermesztésben rejlő kiváló üzleti lehetőségeket jól mutatja, hogy a gyümölcs iránti kereslet a világ élelmiszerpiacán folyamatosan növekszik, és a gesztenye felvásárlási ára az elmúlt években duplájára nőtt. A gesztenyetermesztés nem kockázatmentes tevékenység, hiszen a fákat több károsító is fenyegeti, amelyek ellen a rezisztens fajták nemesítése jelentheti a leghatékonyabb megoldást – többek között ez hangzott el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) érzékszervi bírálattal egybe kötött kerekasztal-beszélgetésén, amelyen a termékpálya szinte valamennyi érintettje – termelő, nemesítő, erdész, faiskola-tulajdonos, méhész, cukrászmester, séf, vendéglátás-felügyeleti és gasztronómiai szakember, termesztéskutató, továbbá szakíró – képviseltette magát.

Friss hírek

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája
2018. december 27, csütörtök

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája

Elismerések az állategészségügyi szolgálat 130 éves jubileuma alkalmából
2018. december 6, csütörtök

Elismerések az állategészségügyi szolgálat 130 éves jubileuma alkalmából

Középpontban a burgonya
2018. december 5, szerda

Középpontban a burgonya

Jubileumi ülést tartott a Magyar Toxikológusok Társasága
2018. október 30, kedd

Jubileumi ülést tartott a Magyar Toxikológusok Társasága

24. alkalommal találkoztak az atomenergia magyar és osztrák szakértői
2018. október 25, csütörtök

24. alkalommal találkoztak az atomenergia magyar és osztrák szakértői

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Nébih laboratóriumaiban
2018. október 12, péntek

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Nébih laboratóriumaiban

TIM 25 Konferencia 2018
2018. október 3, szerda

TIM 25 Konferencia 2018

Sikeresen lezajlott az erdészeti szakszemélyzet 2018. évi továbbképzése
2018. október 1, hétfő

Sikeresen lezajlott az erdészeti szakszemélyzet 2018. évi továbbképzése

„Szőlőben és borban a talajvédelem” - Talajvédelmi szakértők 2018. évi továbbképzése
2018. szeptember 12, szerda

„Szőlőben és borban a talajvédelem” - Talajvédelmi szakértők 2018. évi továbbképzése

Országos szakmai napot szervezett a Nébih az étkezési és ipari máktermesztés ellenőrzéséhez kapcsolódóan
2018. június 18, hétfő

Országos szakmai napot szervezett a Nébih az étkezési és ipari máktermesztés ellenőrzéséhez kapcsolódóan

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője
2018. június 14, csütörtök

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője

Középpontban a termékvisszahívások
2018. június 14, csütörtök

Középpontban a termékvisszahívások

Egészségesen felnövő nemzedék
2018. május 16, szerda

Egészségesen felnövő nemzedék

Sikeresen zárult a CCMAS idei ülése
2018. május 16, szerda

Sikeresen zárult a CCMAS idei ülése

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2018
2018. április 17, kedd

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2018

Az élelmiszerhulladékok csökkentéséről tanácskoztak az I. Nébih Kerekasztal résztvevői
2018. március 7, szerda

Az élelmiszerhulladékok csökkentéséről tanácskoztak az I. Nébih Kerekasztal résztvevői