null Legyen minden nap Állatok Világnapja!

Legyen minden nap Állatok Világnapja!

2015. október 5, hétfő

Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének emlékére október 4-e, az Állatok Világnapja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szabad a gazdi kampányával és Látótárs projektjével azonban folyamatosan igyekszik felhívni a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, hogy minden nap az Állatok Világnapja szellemében teljen. Már maga a kezdeményezés is igazi közös munka ember és kedvenc között, hisz a Látótárs projekt kulcsszereplője Radar, a labrador kölyökkutya.

Assisi Szent Ferenc élete során azt hirdette, hogy nem csak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen. Ennek szellemében folytatja Szabad a gazdi szemléletformáló kampányát 2013 óta a NÉBIH, amelynek elsődleges célja a felelős állattartási kultúra színvonalának növelése hazánkban. A kampány idei alprogramja a Látótárs projekt, ami a vakvezető és más segítő kutyák kiképzésének fontosságára hívja fel a figyelmet, ezzel is megkönnyítve a fogyatékkal élők mindennapjait.

A NÉBIH kezdeményezése lehetővé teszi, hogy az emberek Radar, a labrador kölyök vakvezető kutyává válásán keresztül megismerhessék a segítőkutya képzés folyamatát, de segít abban is, hogy felelős állattartóvá válhassunk. A Látótárs Projektben a NÉBIH együttműködik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezetőkutya-kiképző Iskolájával (VKI), amely évente 10-12 kutyát képez ki vakvezetővé. Az igény azonban ennél sokkal nagyobb, hiszen jelenleg is 62 vak ember vár kiképzett kutyára. A VKI megfelelő anyagi támogatás mellett akár 20 kutyát is ki tudna képezni évente, ugyanis a kiképzés nagy gondosságot igénylő, hosszú és éppen ezért költséges folyamat. A NÉBIH kezdeményezésének nem titkolt szándéka követőket találni azon szervezetek és magánszemélyek körében, akik szintén fontosnak érzik az állatok és a rászorult emberek ügyét.

Emellett a NÉBIH www.szabadagazdi.hu kampányoldalán számos ismeretterjesztő kiadvánnyal, hírrel, érdekességgel és szakértői rovattal is segíti a jelenlegi és leendő állattartókat. Radar mindennapjait is ezen a weboldalon követhetik nyomon az érdeklődők.

Az Állatok Világnapjának célja, hogy az ember-állat barátságot megerősítse és felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára, hiszen az állatok nem csak boldogabbá teszik életünket, de segítik is mindennapjainkat. Ezt a szellemiséget követik a NÉBIH projektjei is, hogy minden nap az Állatok Világnapja szellemében telhessen.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >