null Kutatók Éjszakája a Nébih élelmiszerlánc-biztonsági laboratóriumaiban

Kutatók Éjszakája a Nébih élelmiszerlánc-biztonsági laboratóriumaiban

2021. szeptember 30, csütörtök

Az Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére szolgál. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók, fejlesztők, intézmények sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.

Szeptember végén is be lehetett pillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhetett a tudományos kutatás számos új eredményével. 

A Nébih élelmiszerlánc-biztonsági laboratóriumai kilencedik éve vesznek részt az eseménysorozatban. Idén Kecskeméten, Kaposváron és Budapesten öt laboratóriumunk szervezett programokat. A szakmai érdeklődők mellett középiskolai osztályok, kisebb gyerekek számára is tudtunk mutatni érdekességet, újdonságot, hogy a többféle laboratóriumi szakterület mellett az élelmiszerbiztonság aktuális kérdésköreibe is betekinthessenek. 

A résztvevők játékos módon tesztelhették az ízlelő-, szagló- és színfelismerő képességeiket, így ismerkedve az élelmiszerek érzékszervi vizsgálataival. Kipróbálhatták, hogy amit látunk, azt el is hisszük-e, felismerjük-e az ételek, italok ízét, mire asszociálunk ízlelés közben.

A kromatográfia alapját képező színes oldatok szétválasztásába a jelenlévők is bekapcsolódhattak interaktív módon, ezen kívül megismerkedhettek a vizsgálati módszerekkel, mintaelőkészítési technikákkal és az élelmiszerekkel kapcsolatos hiedelmekkel.

Feltárult a mikroszkópok lencséi mögött rejtőző világ az élelmiszereink és a takarmányaink különböző összetevőit vizsgálva, ahogy a parányi élőlények kimutatására és a radioanalitika érdekességeire is rácsodálkozhattak a látogatók.

Azoknak, akik nemcsak a mikroszkopikus méretű gombák iránt érdeklődtek, lehetőség nyílt a vadon termő, ősszel megjelenő élő gombákat is megtekinteni egy fajbemutatón. A gombapárokról készült ismertető jelenleg is megtalálható a honlapunkon. https://portal.nebih.gov.hu/-/amit-a-vadon-term-o-gombakrol-tudni-erdemes

Előadásokat tartottunk az élelmiszerek összetételéről, hamisításáról és a velük érintkező anyagok és tárgyak szükségszerű kölcsönhatásáról.  Több bemutató is készült GMO témakörben, az egyik laborlátogatással volt egybekötve, a másik a csírázóképességről és a vetőmagok gombás fertőzéséről a Kutatók Éjszakája honlapján is megtalálható prezentáció formájában.

A programban a Nébih alábbi élelmiszerlánc-biztonsági laboratóriumai vettek részt:
-    Kaposvári Regionális Élelmiszerlánc Laboratórium, 
-    Kecskeméti Regionális Élelmiszerlánc Laboratórium, 
-    Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratórium, 
-    Toxikológia Nemzeti Referencia Laboratórium és 
-    Analitikai Nemzeti Referencia Laboratórium.


Friss hírek

2023. március 24, péntek

A Nébih közzétette az értékelő szervezetek bevonásáról szóló tájékoztatót

A Nébih közzétette oldalán a növényvédőszer-hatóanyag és növényvédőszer engedélyezésére, valamint a meglévő engedély meghosszabbítására, illetve módosítására irányuló eljárásokban közreműködő értékelő szervezetek bevonásáról szóló tájékoztatót.

Tovább >

2023. március 24, péntek

Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez

Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.

Tovább >