null Amit a vadon termıő gombákról tudni érdemes

Amit a vadon termő gombákról tudni érdemes

A természetjárók kirándulásaik, túráik során szinte egész évben, főleg tavasszal és ősszel gyakran találkoznak az erdőkben a vadon termő gombákkal, és gyűjtik azokat. A lakosság jelentős része táplálkozása változatosabbá tételére szedi a kalapos gombát. Összetételük alapján értékes élelmiszernek is tekinthetjük azokat, de nehéz emészthetőségük miatt önállóan nem juthatnak jelentős szerephez táplálkozásunkban. Ezek a természetben előforduló, sokak által az „erdő húsának” nevezett élelmiszerek azonban nem veszélytelenek. A hozzá nem értés esetén súlyos, esetenként halálos mérgezéseket okozhatnak. Nincsenek olyan általános megkülönböztető jelek, melyek alapján biztonsággal föl lehetne ismerni, hogy melyik gomba mérgező, és melyik nem az, csak a biztos fajismeret alapján dönthető el.

Ne higgyünk a babonákban, ezek egyes gombafajokra igazak, de a többségre nem! Téves az a felfogás, hogy forrázással, a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni tudjuk (pl.: a gyilkos galóca a kalapbőr lehúzása és forrázása után is megtartja a méreganyagát). A csigarágott, kukacos gomba is lehet mérgező. Rossz hiedelem az is, hogy csak az a gomba mérgező, melynek húsa vágáskor elszíneződik (pl.: a gyilkos galóca húsa fehér marad). Elterjedt babona, hogy a mérgező gombák felismerhetők, mert csípősek, rossz szagúak, vagy feltűnő élénk színűek. Akad ugyan gombacsoport (a galambgombák) ahol beválik az a módszer, hogy a jó ízűek fogyaszthatók, a csípősek megárthatnak. De ez a megfigyelés a többi gombacsoportra már nem érvényes. Sem a gyilkos galóca, sem a többi veszélyes mérgező gomba nem csípős, nem rossz szagú, nem élénk színű, sőt gyakran jó ízű, bizalmat keltő. Egyes vidékeken, ahol a lakosság csak vargányát gyűjt, az a téveszme alakult ki, hogy a mérgező gombák színt váltanak, megkékülnek. Ez a jel csak néhány tinórura érvényes, mert három mérgező tinóru (farkastinóru, sátántinóru és a kesernyés tinóru) valóban kékül. Kékül azonban sok jó, ehető tinóru is. Van olyan babona is, amely szerint a gombát ki kell próbálni, és ha a kutya vagy macska nem betegszik meg, el lehet fogyasztani. Ez nemcsak azért veszedelmes, mert házi kedvenceink másképpen reagálhatnak a mérgező gombákra, mint az ember, hanem főleg azért, mert a halálosan veszélyes gyilkos galóca és a hasonló hatású gombák többnyire csak másnapra betegítik meg az állatot, közben az emberek már elfogyasztották a gombát. Ne tegyük ki háziállatainkat ilyen kockázatnak.

A gombák összetétele és tápértéke

A gombákban igen sok a víz (90 %-ig), ennek megfelelően szárazanyag tartalmuk átlagosan 10%. A fiatal gombában valamivel több a szárazanyag és kevesebb a víz, mint az idősebb gombában. Szárazanyag-tartalmuk 35-60 %-a fehérje, kb. 20 % szénhidrát, 2-20% zsírnemű és 4-12 % ásványi, szervetlen anyag. Fehérjéinek aminosav összetétele hasonlatos az állati fehérjékhez. Az ásványi anyagok főleg a kalap bőrében találhatók, nagyobb mennyiségben káliumot és foszfort tartalmaznak. A gombákban általában magas a D-vitamin tartalom. Kalóriaértékük nem nagy, kilogrammonként csak kb. 150-500 kalória, fajtól függően, de van egy nagy hátrányuk, az, hogy rendkívül nehezen emészthetőek, emészthetőségük növelhető a felaprításukkal, és az alapos megrágással. Az íz, illat és aromaanyagok a nyálkahártya izgatásával vérbőséget okoznak, gyorsítják az anyagcserét, fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, és elősegítik a velük együtt fogyasztott többi étel tápanyagainak hasznosulását.

A magas víz- és fehérjetalmuknál fogva igen könnyen bomlanak, rothadásnak indulnak. A megbetegedések megelőzése érdekében fontos ismerni és betartani néhány alapvető gyűjtési, vásárlási és fogyasztási szabályt.

Már az étkezésre szánt vadon termő kalapos gombák gyűjtésével megkezdődnek a gombafogyasztás veszélyei.

A gombagyűjtés alapvető szabályai:

  • Az első számú betartandó szabály, hogy az étkezésre szánt, vadon termő kalapos gombákat minden esetben mutassuk be gomba-szakellenőrnek!
  • A gombagyűjtéshez mindig kosarat vagy papírzacskót, de sohasem műanyag dobozt vagy nylonzacskót használjunk, utóbbiban ugyanis befüllednek, ezáltal könnyen romlanak, továbbá összetörhetnek, és felismerhetetlenné válhatnak az étkezésre szánt gombák.
  • Gyűjtéskor csak a fiatal, egészséges gombákat szedjük fel. A tönköt teljes egészében szedjük ki a földből, mert esetleg csak ilyenkor láthatóak jól a határozó bélyegek. A fajokat lehetőleg egymástól elkülönítve gyűjtsük.
  • Fontos, hogy az ellenőrzéskor a teljes gombagyűjteményünket mutassuk be!
  • Az ismeretlen, vagy az éppen általunk ismert, de mérgező gombákat ne rúgjuk fel, ne tapossuk össze, mivel ezek a gombák az „erdő népéhez” tartoznak, fontos elemei a természetnek. Manapság a gombák is, más élőlényekhez hasonlóan veszélyeztetettek, és bizonyos védelmet érdemelnek. Csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjtsük.
  • Kerüljük a fehér lemezű, galléros, bocskoros gombák gyűjtését, ezáltal is kevesebb esélyt adunk, hogy gyilkos galóca kerüljön a kosarunkba.
  • Aki nem vizsgázott gomba-szakellenőr, az soha ne készítsen el saját szedésű, vadon termő gombából úgy ételt, hogy előtte a gombákat nem ellenőriztette.

A gomba-szakellenőri ellenőrzést vegyük komolyan! Csak gombavizsgáló szakellenőr által ellenőrzött, meghatározott gomba véd meg biztosan a gombamérgezéstől. Ismerőseinknek is csak bevizsgált gombát ajándékozzunk!

Vidéken és a nagyvárosainkban a helyi önkormányzatok gondoskodnak a gombavizsgálat megszervezéséről és működtetéséről. A helyi lakosok megtalálhatják a lakhelyükön működő gombavizsgáló helyeket.

Vadon termő gomba piaci vásárlásakor:

  • Csak kijelölt, gombaárusításra engedélyezett helyen vásároljunk vadon termő gombát!
  • Minden esetben ellenőrizzük, hogy van-e igazolása az árusnak arról, hogy bevizsgálták-e a gombát!
  • Csak ép, egészséges, fiatal példányokat vásároljunk meg!
  • Házalótól, zugárustól gombát soha ne vásároljunk!

A gombák elkészítési és felhasználási szabályai:

  • Az ellenőrzött gombát lehetőleg a gyűjtés napján használjuk is fel, ne tároljuk napokig!
  • Ha nincs időnk még aznap elkészíteni, úgy mindig hideg helyen, vagy jól szellőző körülmények között egy rétegben kiterítve tároljuk a gombákat.
  • A gombát mindig alaposan tisztítsuk meg, az elő fázisban mindig szárazon végezzük. A darabolás végeztével mossuk át az így előkészített gombát.
  • A könnyebb emészthetőség elősegítése érdekében apró darabokra vágjuk fel a gombát minden gombás ételhez!
  • Egyes gombáknál a tönk fogyasztása nem ajánlott, mivel nem emészthető (pl.: szegfűgomba, őzláb gomba).
  • Egyszerre nagy mennyiségű, ehető gomba fogyasztása is okozhat rosszullétet.
  • Érzékeny gyomrú embereknek, időseknek, betegeknek, kisgyermekeknek (6 éves kor alatt) nem javasolt gombás étel fogyasztása.

Mindig fogadjuk meg a gomba-szakellenőr tanácsait a gombák helyes felhasználásával kapcsolatban is! Alaposan süssük, főzzük meg azokat! Vannak olyan gombafajok, melyekben a méreganyagok csak megfelelő idejű főzés után bomlanak el, legalább 20 perc főzés szükséges a biztonságos fogyasztásukhoz (pl.: gyűrűs tuskógomba, piruló galóca). Vannak aromás gombák, melyeket tanácsos előfőzni, a főzővizet leönteni és csak utána készíteni el belőle gombás ételt. (pl.: szürke tölcsérgomba, lilatönkű pereszke, illatos pereszke)

  • Az elkészített gombás ételt még hűtőszekrényben se tároljuk másnapig, vagy tovább!
  • Az ehető gombákban lévő fehérjék, aromaanyagok is okozhatnak allergiás, gyomor-, béltüneteket egyes személyeknél (pl.: szürke tölcsér gomba fogyasztása). Az ilyen gombafajt javasolt keverten fogyasztani más ehető gombákkal.
  • A gombás ételek a könnyen romló ételek közé tartoznak. Magas víz és fehérjetartalmuk miatt bennük a baktériumok könnyen és gyorsan elszaporodnak, ezért könnyen okozhatnak ételmérgezést. Ilyenkor különös gondot kell fordítani az általános konyhahigiénés szabályok betartására, hogy elkerüljük a helytelen tárolásból eredő ételmérgezéseket.

Külön említést kell tenni arról, hogy komoly veszélyt jelentenek a felügyelet nélkül hagyott kisgyermekekre az óvoda, iskola, játszótér udvarán vagy otthon a kertben megjelenő gombák, amit a kisgyermekek gyakran leszednek, és nyersen elfogyasztanak. Már időben tanítsuk meg őket arra, hogy ezeket a talált gombákat ne egyék meg. Fontos, hogy az érintett intézmények üzemeltetői is odafigyeljenek, és gondoskodjanak az esetlegesen megjelenő gombák összeszedéséről, a termőhelyek megszüntetéséről.

Teendőink a feltételezett gombamérgezések esetén

A gombamérgezések szinte kizárólag a vadon termő saját szedésű vagy ajándékba kapott, illetve házalótól vásárolt, saját háztartásban gombából előállított gombaételek fogyasztását követően jönnek létre. A gombákban található mérgező anyagok igen eltérőek, ezért a gombamérgezések típusai is többfélék.

Melyek a mérgezés tünetei?


Ha a vadon termő gomba fogyasztása után bármilyen tünet (rosszullét, izzadás, hányinger, hányás, hasmenés, szédülés, idegrendszeri tünetek) jelentkezik, rögtön gondoljunk gombamérgezésre és haladéktalanul forduljunk orvoshoz, hívjunk mentőt!

Fontos tudni, hogy a legkésőbb a súlyos mérgezés tünetei jelentkeznek, és akkor már gyakorlatilag alig lehet segíteni! Gyilkos galócánál a mérgezési tünetek a gomba elfogyasztását követő 6-24 óra elteltével mutatkoznak. Az első stádiumban hasi görcsök, csillapíthatatlan hányás, hasmenés jelentkezik. A jelentős só- és folyadékvesztés kiszáradást okoz. Amennyiben a mérgezett ezt a fázist túlélte, akkor 1-2 napos átmeneti jóllét után már a májártalom jelei mutatkoznak. Sárgaság, májtáji fájdalom alakul ki, majd májelégtelenség, vese- és szívszövődmények okozzák a beteg halálát.

Más gombák esetén korábban, a fogyasztást követően 15-60 perctől 10-12 óráig jelentkeznek a tünetek, hányás, hasmenés. A hányáson, hasmenésen kívül egyes fajoknál (pl.: párduc galóca, légyölő galóca, susulyka) idegrendszeri és keringési zavarok léphetnek fel (izzadás, verejtékezés, a test kipirulása, szapora pulzus stb.).

Mit kell tenni az orvos vagy a mentők megérkezéséig?

A gombamérgezett személyt elsősegélyben kell részesíteni, hiszen a gyors, szakszerű beavatkozás bizonyos esetekben életmentő lehet.

  • Az első gyanús tüneteknél (kaparó érzés a torokban, émelygés, hányinger, gyomorfájdalmak, szédülés) legelső feladat a beteg hánytatása. Ez általában nem okoz gondot, mert leggyakoribb tünet a hányás. A hányadékból mintát kell venni az orvos vagy a kórház számára.
  • Amennyiben nem hány magától a beteg, akkor itassunk vele nagy pohár langyos sós vizet (egy evőkanál só egy pohár vízbe), azután hajoljon előre, dugja az ujját a torkába. A garatingerlésre könnyen fog hányni. Az alapos, megismételtetett hánytatás után adjunk hashajtót, az ismert keserűvizek valamelyikét vagy egy pohár vízben oldott keserűsót. Ebbe mindjárt bele is keverhetjük a méreganyagok lekötésére szolgáló 1-2 evőkanál orvosi szenet is. Amennyiben tabletta formájában van orvosi szén, akkor abból 5-10 tablettát adjunk.
  • A mérgezettet fektessük le, és takarjuk be jó melegen. Gyomorfájdalmak vagy bélgörcs esetén tegyünk a hasára meleget.
  • Ha a beteg sokat hányt vagy erős hasmenése volt, akkor gondoskodni kell a bőséges folyadékpótlásról (cukros és sós víz vagy tea itatása).
  • Eszméletlen beteget nem szabad hánytatni vagy itatni! Úgy kell elhelyezni, hogy nyálát, váladékát ne tudja lenyelni, és a légútjai állandóan szabadon legyenek.
  • Gombamérgezés esetén meg kell tudni, hogy a betegen kívül a gombából mennyien fogyasztottak, és az egyelőre még tünetmentes személyeket is fel kell kutatni, őket is ugyanúgy, mint a beteget, orvoshoz kell juttatni.
  • Az elsősegélynyújtónak a helyszínen kell maradnia az orvos vagy a mentő megérkezéséig.

A maradék nyers gombát, tisztítási hulladékot, ételmaradékot vigyük magunkkal, ez a gombafaj gyors megállapításához nagy segítséget jelent, így hamarabb lehet elkezdeni a mérgezési típusnak megfelelő orvosi kezelést. Fontos, hogy valamennyi, a gombás ételből fogyasztó személy haladéktalanul forduljon orvoshoz, akár van panasza, akár nincs. Egyes esetekben (kevesebb étel fogyasztása, erősebb szervezet) később jelentkeznek az első tünetek, de az időben orvoshoz fordulással megelőzhetjük a nagyobb bajok kialakulását.

A gombamérgezések főbb típusai és tünetei

GOMBAMÉRGEZÉSEK TÍPUSAI, LAPPANGÁSI IDEJE ÉS TÜNETEI

Mérgezés típusa

Lappangási idő

Tünetek

Gyilkosgalóca típusú
mérgezés (előidéző gombafajok: gyilkos galóca, kisméretű őzlábgombák (vörhenyes őzlábgomba, rózsás őzlábgomba, húsbarnás őzlábgomba), fenyves sisakgomba)

6-24 óra
(hosszú
lappangási idő)

1. szakasz (6-48 óra): kínzó, csillapíthatatlan gyakori hányás, görcsös hasmenés, kiszáradás, sokk;
2. szakasz: átmeneti látszólagos javulás, a méreganyag a vérben kimutatható.
3. szakasz (2-3 nap múlva): kialakul a méreganyag hatásának teljes képe: máj-, veseelégtelenség tünetei, labor eltérések, a toxin a vizeletben kimutatható

Papsapkagomba
típusú mérgezés
(előidéző gombafajok:
redős papsapkagomba, óriás papsapkagomba, vörösbarna papsapkagomba)

6-24 óra

 (hosszú
lappangási idő)

Gyilkos galóca típusú mérgezéshez hasonlóan kétfázisú lefolyást
mutat. Kezdeti gyomor-bélrendszeri tünetek, rosszullét, erős fejfájás, hányás, hasmenés, magas láz. Ezt követheti súlyosabb esetekben a májkárosodás, melynek tünetei 2-3 nap múlva jelentkeznek. Ehhez rendszerint idegrendszeri tünetek is társulnak, izgatottság, delírium. Halálos kimenetelű is lehet.

Mérges pókhálósgomba
típusú mérgezés
(előidéző gombafajok:
mérges pókhálósgomba és
rokonfajai)

2-17 nap
(hosszú
lappangási idő)

Étvágytalanság, fáradékonyság, fejfájás, ami néhány nap után rendeződhet. Súlyos esetben szomjúságérzet, hidegrázás, magas láz, ágyéktáji fájdalom, veseelégtelenség, tartós művese kezelésre lehet szükség.

Légyölő galóca típusú
mérgezések (előidéző gombafajok: légyölő galóca, barna galóca)

1/4-3 óra
(rövid lappangási idő)

Eleinte tág pupilla, szájszárazság, kipirulás, bőrviszketés majd később verejtékezés, nyálzás, émelygés, látászavar, nem kínzó
jellegű, kiadós hányás, hasmenés, lassú pulzus, csökkenő vérnyomás

Párducgalóca típusú
mérgezés (előidéző gombafajok: párduc galóca)

1/2-3 óra
(rövid lappangási
idő)

 

Egész testfelület viszketése, kipirulás, forróság érzet, pupilla tágulat, látási zavar, szájszárazság, végtagremegés, szédülés, erős zaklatottság, mámor, alkoholmérgezéshez hasonló öntudatlan nevetés, ami nevetőgörcsbe, izomrángásba, dühöngő jajveszékelésbe mehet át.

Hallucinogén mérgezés
(előidéző gombafajok:
csipkés trágyagomba,
sárga harmatgomba)

¼-2 óra
(rövid lappangási
idő)

Testi tünetek: fejfájás, szédülés, öntudatzavar, zsibbadás, lassú pulzus, alacsony vérnyomás.
Idegrendszeri tünetek: eufóriás állapot, félelem, felszabadultság érzés, tér és időérzékelési zavar, depresszió, dühroham, delírium.

Begöngyöltszélű
cölöpgomba okozta
mérgezés (előidéző gombafaj:
begöngyöltszélű
cölöpgomba)

¼-2 óra
(rövid lappangási
idő)

Hasi fájdalom, gyengeség, szédülés. Ismételt fogyasztás után az epizódok egyre súlyosabbak. Hirtelen kialakuló sárgaság, vesetáji fájdalom, vérvizelés, keringési elégtelenség lép fel.

Tintagomba típusú
mérgezés (előidéző gombafajok: ráncos tintagomba, ezüstszálas tintagomba)

Gombafogyasztás
után 3-4 napon át
az alkoholfogyasztás
pár perc alatt
tüneteket vált ki.

Tünetei csak akkor jelentkeznek, ha a gombával együtt (a gombafogyasztást követő 4. napig) alkoholt is fogyasztanak!
Forróságérzet, intenzív vörösödés az arcon, a nyakon, a mellkason. Izzadás, remegés érzet, fémes íz a szájban. Heves
szívdobogás, vérnyomásesés, ájulás lép fel. Az esetek többségében a tünetek 2-4 óra múlva maguktól rendeződnek.

Citromgalóca típusú
mérgezés (előidéző gombafajok:
citromgalóca)

½- 4 óra
(rövid lappangási
idő)

Szapora szívverés, vérnyomás emelkedés, izom görcs, idegrendszeri tünetek.

Susulyka (muszkarin)
típusú mérgezés
(előidéző gombafajok:
susulyka fajok, kígyógomba fajok)

15-20 perc
(rövid lappangási
idő)

Jellegzetes paraszimpatikus tünetek, izzadás, remegés, hasgörcs, könnyezés, nyálfolyás jelentkeznek. Lassul a pulzus, a pupilla beszűkül, vérnyomás csökken. Asztmához hasonló légszomj és látási zavarok is felléphetnek. A mérgezés az elfogyasztott gomba mennyiségétől függően akár halálos is lehet.

Gyomor-béltünetes megbetegedés

a.)súlyos forma

(előidéző fajok pl.: világító tölcsérgomba, nagy döggomba)

2-4 óra

Hányinger, hányás, hasmenés, gyomor-bélgörcsök, keringési zavarok, elesettség, néha zavart öntudat, izomgörcs, vérkeringési zavarok.

b.) enyhébb forma

(előidéző fajok pl.: karbol-, fenol-, tintaszagú csiperke)

¼-8 óra

Émelygés, hányás vagy gyomor-bélgörcsök, hasmenés.

Tartós gombaundort idézhetnek elő.

 

 Magyarországon leggyakrabban előforduló mérgező gombák

A kalaposgomba-fajok száma több mint 4000, közülük az ehető gombák száma több száz, az erősebben mérgezőké pedig egy-két tucat. Hazánkban évente átlagosan 100-200 gombamérgezési eset fordul elő, de ezek száma erősen függ az időjárási viszonyoktól.

1.) Galócafélék

Feltűnő jellegzetességük, hogy a fiatal gombát teljes burok zárja körül, mely később vagy a tönk alján feltűnő bocskor alakjában, vagy szétszakadozva a gomba kalapján fehéres, letörölhető pettyek, foltok formájában marad meg. A tönkön fejlett gallér van. A lemezek fehérek, sűrűn állók, nem lefutók, a kalap széle felé szélesebbek. Spóráik fehérek és jellegzetesen gömbölyűek. Kalapjuk többnyire domború, félgömb alakú, végül lapos. A tönk többnyire fehér, karcsú, nyúlánk, alul gumósan megvastagodott. Puha húsú, közepes vagy nagy termetű gyökérkapcsolt gombák, melyek erdők talaján egyenként vagy seregesen teremnek. Van közöttük ehető is, de a fehér lemezű és galléros tönkű összes galócát ajánlatos kerülni, mert egymással, és így a súlyosan mérgezőkkel is összetéveszthetők.

Gyilkos galóca (Amanita phalloides)

Ez a gombafaj - amely sajnos könnyen összetéveszthető ehető csiperkékkel, galambgomba fajokkal - okozza a halálos kimenetelő mérgezések 90-95 %- át. Nem létezik olyan hagyományos konyhatechnológiai módszer, ami közömbösítené ezt a halálos mérget!

Mindenkinek, aki gombát akar étkezési céllal gyűjteni annak ismernie kell ezt a legmérgezőbb gombafajt!

Közepesen nagy termetű. Tönkjén nagy fehér lelógó gallér és jól fejlett bocskor van. Lemezei fehérek. Húsa fehér, mely sérülésre nem változik. A kalap színe halványzöld, zöld vagy barnászöld árnyalatú, félgömb vagy harang alakúból domború, végül kiterülő, 5-12 cm nagy. Kalapbőre lehúzható. Lemezei sűrűn állók, nem lefutók. Spórái fehérek, gömbölydedek. A tönk karcsú, lefelé vastagodó, alul gumósan megvastagodott, 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Gallérja jól fejlett, fiatal gombán a lemezeket takarja. Bocskora fejlett, bő, fehér, többnyire eláll a tönktől. Szedéskor a bocskor gyakran egészében a földben marad. Szaga jellegzetes, édeskés, kissé a nyers burgonyára emlékeztet, de a fiatal gombán alig érezhető. Nyári és őszi gomba, júniustól októberig terem, főleg bükk- és tölgyfák alatt. Melegkedvelő faj, az országban majdnem mindenütt előfordul.

Gyilkos galóca ehető gombapárjai:

A fehér példányok a csiperkéhez hasonlóak, de a csiperkéknek kezdetben rózsaszín, majd sötétbarna lemeze van, és bocskoruk nincs. A galambgombáknak pattanva törő, merev húsa van. A tönk zömök, nincs bocskor, gallér. Lemeze fehéres-krémszínű, és mivel merevek, könnyen töredeznek. A fiatal, még fehér burokba zárt gyilkos galóca az apró termetű pöfeteg gombákkal téveszthető össze. Szembeötlő különbség tapasztalható azonban, ha a gombákat kettévágjuk. A gyilkos galóca esetében a kalap kezdeti formái már a burokban is megtalálhatók. A pöfetegek metszéslapján egységes, tömör, fehér, puha hús látszik.

Fehér gyilkos galóca (Amanita verna)

A gyilkos galócához hasonló, de egyszínű, teljesen fehér gomba, tönkjén lelógó gallérral és a tönk tövén jól fejlett bocskorral.

Légyölő galóca (Amanita muscaria)

Feltűnő színű, nagy termetű, közismert, a mesekönyvek rajzairól ismert gomba. Jellegzetessége a szép, piros kalap, rajta fehér pettyekben a burokmaradványok, a fehér lemezek, és gallérja fehér, a tönk peremesen gumós.

Párduc galóca (Amanita pantheina)

Közepesen nagy vagy kisebb termetű, barna kalapú galóca. A kalap széle bordás, tetejére sok fehéres petty tapad. Gallérja lelógó, a tönk gumója peremes, keskeny burokmaradvánnyal.

2.Döggomba félék

Nagy döggomba (Entoloma sinulatum)

Lisztszagú, nagy termetű nyári-őszi gomba, amelynek kalapja 5-18 cm széles, világos, fehérestől a szürkésig, selymes fényű, vékony húsú, kissé kúpos, vagy a közepén csúcsos, ritkán lapos. Lemezei kezdetben sárgásak, később rózsaszínűre válnak. Tönkje merev, hengeres, többnyire kissé szabálytalan, egyenlőtlenül vastag vagy kissé gumós, 5-16 cm hosszú, 2-5 cm vastag, szálasan csíkos, rostosan bordás. Húsa merev,vékony, fehér, a tönkben szálas-rostos, belsejében szivacsos, nemritkán üregesedő. Magányosan terem, vagy csak néhány példány egymás közelében. Főleg nyáron és ősszel találkozhatunk vele. A mérgezés, amelyet okoz, súlyos, de nem halálos.

Ehető gombapárjai:

A fehér, szürkés és világosbarnás színű, nagyobb termetű ehető gombákra hasonlít, de mindegyiktől megkülönbözteti feltűnően erős liszt szaga és legtöbbtől a rózsaszínűre váló lemezei is. A májusi pereszke és a tejpereszke feltűnően vastag húsú, lemezük pedig fehéres marad. Az erdőszéli csiperke is húsosabb, ánizsszagú, sárgán foltosodik, tönkje galléros, lemezei megsötétednek. Félelmetesen hasonlít a szükébb kalapú megjelenési formája a szürke tölcsérgombához, melytől lényegesen eltér a sárgás-rózsaszínes termőrétege, fehéres tönkje.

Zöldeszürke döggomba (Entoloma rhodopolium)

Közepes vagy kisebb termetű, jellegzetesen szürkés-zöldes, kúpos kalapú, rózsaszínes lemezű, fehér tönkű, vékony húsú, törékeny gombák. Kalapjának színe szürke, zöldesszürke, zöldesbarnás. Feltűnően vékonyhúsú. A tönk karcsú, többnyire felfelé kissé vékonyodó, 4-10 cm hosszú, 4-15 mm vastag. Fehér, fehéres színű, törékeny. A húsa fehéres, puha, a kalapban kissé vizenyős, törékeny. Szaguk nemritkán sajátságosan kellemetlen, gázra, vegyi anyagokra emlékezető. Erdők talaján teremnek, de kertekben, árnyékos, nedves, bokros helyeken a növényzet takarásában is találhatók. Ősszel gyakoriak.

Ehető gombapárjai:

Rendkívül hasonlóak a tövisalja gombához, melynek korábbi termőideje az elsődleges elkülönítés. Összetéveszthetők még a fenyőpereszkével vagy a többi szürkés kalapú pereszkével is, melyektől leginkább a rózsaszínűre váló lemezeikkel különböznek.

4.) Világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius)

Fatönkön vagy amellett, csoportosan növő, tölcséres, sajátságos rókavörös árnyalatú rozsdabarna, merev húsú, közepes vagy nagy termetű, feltűnő gomba. Kalapja kezdetben domború, de végül erősen tölcséres lesz, 4-20 cm széles, de nem ritka az óriás növés sem. Jellemző a fényes kalapon a sugarasan szálas, vonalas, sötétebb finom rajzolat. A tönk megnyúlt, lefelé fokozatosan vékonyodó, 4-20 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, de lehet igen rövid, vagy akár 40 cm hosszú is. Színe a kalapnál kissé világosabb. Gyenge, de sajátságos avarszaga van. Különféle lombfák tövén, tuskóján vagy körülötte a talajban lévő faanyagon terem, erdőben és erdőszélen. Csaknem mindig csoportos nyári gomba, amely esős, meleg nyári és kora őszi hónapokban olykor tömegesen fordul elő. Mérgezése intenzív hánytató hatású, ritkábban hasmenés is társul. Gyakran tévesztik össze a sárga rókagombával, így nálunk igen gyakran okoz mérgezést.

Ehető gombapárja:

A sárga rókagomba legtöbbször tölgyesekben fordul elő, azonban a lombos erdők és fenyőerdők talaján, nyáron és ősszel terem. Mikorrhizás. Kalapja közepes méretű, fehéres sárga, sárga színű, nem egyértelműen tölcséres alakú. A kalap széle mindig hullámos. Lemezek helyett mélyen lefutó ráncok, erek alkotják a termőréteget, melyek a kalap színével megegyező színűek, ez megkülönböztető jegye. Tönkje zömök, lefelé kissé vékonyodó, színe hasonló a kalapéhoz. Húsa kemény, telt, halványsárga színű, kellemes sárgabarack illatú.

5.) Kerti susulyka (Inocybe rimosa)

Kisebb termetű, puha húsú, törékeny gomba. Kalapja csúcsos, sugarasan selymes-szálas-rostos, erősen bordás, a szélein behasadozó. A lemezek sűrűn állók, nem lefutók, kezdetben szürkés, végül szürkésbarna színűek. Húsa fehéres, a kalapban vékony, törékeny, puha, vizenyős. Általában kellemetlen szagú és édeskés-kesernyés ízű. Tönkje törékeny. Árnyékos talajon, kertekben, bokrok alján, de erdőkben is, tavasztól késő őszig teremnek. Mindenfelé gyakoriak, de többnyire egyenként, magányosan, néha seregesen jelennek meg. Spermatoid szagú.

Ehető gombapárja:

A kerti susulykával gyakran fordulnak elő mérgezések, mert összetévesztik a mezei szegfűgombával. Megkülönböztető tulajdonságai, hogy a szegfűgomba kalapja nem sugarasan rostos-bordás, lemezei ritkán állók és a kalappal egyező, nem sötét színűek, tönkje pedig szívós, nem törékeny, puha. A szegfűgombára jellemző a jó illata is

6.) Karbolszagú csiperke (Agaricus xanthodermus)

Májustól októberig erdőszélen, tisztásokon, füves helyeken csoportosan vagy seregesen terem. Korhadékbontó faj. Kalapja fehér vagy világos füstszínű, szürkés árnyalatú. Eleinte gömbölyded (enyhén kocka formájú), később kiterülő domború, majd lapos alakja van. Felülete sima, nyomásra intenzíven sárgán foltosodik. Fehéresből rózsaszínen át sötétbarnává, feketévé érő lemezei sűrűn állnak, és a tönknél kissé felkanyarodnak. Tönkje 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag, fehér és a kalappal egyező színű, szinte mindig gumóban végződő. A tönk alja fogásra erősen krómsárga színű lesz. Többnyire vékony, szakadozó gallérja van. Húsa: fehér, kemény, amely nyomás- és vágáshelyeken krómsárga színű lesz, kellemetlen, jódoldatra vagy fenololdatra emlékeztető, undort keltő szaga van, ami a főzés hatására erősödik. Enyhe gyomor-béltünetekkel járó mérgezést okoz. Tartós gombaundort idézhet elő.
 

Ehető gombapárja:  

Valamennyi ehető csiperkefaj, melyektől erős, kellemetlen szaga, intenzív sárgulása alapján különíthető el.

7.) Erdei galambgomba (Russula silvestris)

Júniustól október végéig fordul elő mindenféle erdőtalajon, főként nedves helyeken terem. Kalapja 4-11 cm átmérőjű, rózsavörös, élénkpiros színű. Lemezei fehérek, vékonyak, törékenyek. Tönkje fehér, zömök, hengeres és puha. Húsa fehér, morzsolódó. Íze égetően csípős. Gyomor-béltünetes mérgezést okoz.

Ehető gombapárjai:
Ehető galambgombák, melyek kóstolással különíthetőek el.

A kóstolásnál fontos, hogy kis mennyiséget kóstoljunk, kis ideig a szánkban tartsuk, ízleljük, majd maradéktalanul köpjük ki! Az ehető galambgombák egyáltalán nem mutatnak csípős ízt.


Friss hírek

2025. január 10, péntek

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.01.10.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. december 11, szerda

Tájékoztatás: elveszett hatósági bélyegzők

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatala tájékoztatása

Tovább >