null A Nébih ajándéka a házasság hetére: Esküvő maradék nélkül

A Nébih ajándéka a házasság hetére: Esküvő maradék nélkül

2025. február 10, hétfő

Különleges útmutatóval készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén a házasság hetére. Esküvő maradék nélkül kiadványukban foglalják össze, hogy mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy élelmiszerpazarlás-mentesen teljen a Nagy Nap. A hivatal a kiadvány témájában február 12-én webináriumot tart, valamint közösségi média játékkal is fel szeretné hívni a figyelmet a mértéktartó ünneplés lehetőségeire.

Az élelmiszerpazarlás mérséklése nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági és etikai kérdés is.  Magyarországon évente 810 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek jelentős részéért a háztartások felelősek, de a nagyobb rendezvényeken, így az esküvőkön is számottevő mennyiségű élelmiszer kerül a kukába. Nem véletlen, hogy az ENSZ egyik fenntartható fejlődési célja is az, hogy 2030-ig világszerte 50%-kal mérsékeljük az élelmiszerhulladék mennyiségét a háztartásokban és a vendéglátásban. Ennek eléréséhez fontos, hogy ne csak a mindennapi konyhai rutinunk során, hanem a nagyobb események, így például az esküvők szervezésekor is figyelmet fordítsunk a pazarlás megelőzésére.

Szerencsére a fenntarthatóság egyre fontosabb szempont a társadalom, különösen a fiatalok számára, így az esküvőszervezésben is egyre nagyobb teret kap. Sok jegyespár keresi a lehetőségeket arra, hogy nagy napjuk minél kisebb ökológiai lábnyommal valósuljon meg. Olyan kérdések merülnek fel a szervezés során, amelyek néhány éve még nem voltak a tervezés részei.
A Nébih Maradék nélkül programja erre a növekvő érdeklődésre reagálva állította össze új kiadványát, amely gyakorlati tanácsokkal segíti a párokat a pazarlásmentes esküvő megszervezésében. Az útmutatóban olyan praktikus tanácsok szerepelnek, amelyek többek között segítenek a menü tudatos megtervezésében, a maradékok kezelésében és az italpazarlás megelőzésében. Egyúttal annak fontosságára is felhívja a figyelmet, hogy a közös ünneplés remek lehetőséget teremt arra, hogy a pár felhívja barátaik, szeretteik figyelmét e számukra fontos társadalmi kérdésre, ezzel őket is inspirálva a fenntarthatóbb mindennapokra.

A kiadvány megjelenéséhez kapcsolódóan a Maradék nélkül program közösségi média felületein (Instagram, Facebook) egész héten az esküvőszervezés fenntartható megoldásai kerülnek a középpontba. Az érdeklődőket játékokkal is várják, február 12-én pedig a hivatal szakértői ingyenes webináriumon mutatják be a kiadványt és osztanak meg további hasznos tippeket. Az eseménnyel kapcsolatos további információk és regisztráció elérhető az alábbi felületen.


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >